"Алтернатива за България" сваля правителството. Стамболийски: Знаем точно защо протестираме!

Снимка: Infomreja.bg

Организаторът на протестите в Благоевград – Александър Стамболийски, представи работния документ „Алтернатива за България“.

Стамболийски, под чиято опека са двата протеста срещу увеличението на цените на горивата, вече ръководи недоволните граждани срещу „безобразията в България“.

„Инициативата се нарича „Национален протест срещу безобразията в България“ – това е медийната платформа. Ние - организаторите на протести в цялата страна, се наричаме „Алтернатива за България“. От протестите срещу цените на горивата, вече сме срещу цялостното управление на страната. Нещата ескалираха така, че политическата класа започна да се подиграва с хората“, уточни Стамболийски.

Документът може да се разбира като програма за поемане на управлението. Исканията са координирани с протестите в другите градове, т.е. документът е съгласуван на национално ниво.

Стамболийски сподели, че представя „Алтернативата за Бълагрия“, защото:

„Доста от нашите „мили депутати“ ни наричат лумпени и простаци, казват, че не сме знаели какво искаме и защо протестираме.

На първо място - знаем точно защо протестираме.

На второ място - всички наши протести са регламентирани и законни, нито един незаконен протест не е направен от инициативата „Национален протест срещу горивата.“

Алтернативата за България представя следните искания:

  1. Ние желаем да бъде подадена незабавна оставка на правителството на господин Бойко Борисов. Като президентът да свика служебно правителство, което да не разпуска правителството в момента. Това е най-важният момент, тъй като трябва да бъдат взети определени решения и да бъдат напарвани определени промени в изборния кодекс по повод мажоритарния вот. Разпределението на партийни листи и постоянното наслагване на точно определени политически фигури в различни многомандатни райони е недопустимо – или само в един, или николко.
  2. Купуването и продаването на гласове, което видяхме по-миналата година - трябва да бъдат променени квалифицираните състави на Наказателния кодекс по повод тези престъпления.
  3. Искаме да имаме окръжни длъжности на районни и окръжни прокурори.
  4. Главен прокурор, областни управители, кметове, в това число и висшите представители – да бъдат с 4-годишен мандат, както и депутатите.
  5. Понижаване броя на депутатите, който е нужен за работа на законодателната власт. Нашите изчисления са, че 90 човека ще работят много добре.
  6. Незабавно спиране субсидиите на партиите. В момента изтичат едни милиарди към тези партийни каси, които не се знае къде отиват – те са безотчетни.
  7. Контрастирането в заплащането в държавната администрация.
    Неработещи администрации, в които се изплащат заплати по 18-19 хил. на месец, и работещи такива, които нямат достатъчно кадри, но пък взимат по 600 лв. Това трябва да бъде прекратено на момента въпреки изказванията, че „видите ли, всичко е добре“.
  8. Наблюдаваме, че има и различни институции с дублиращи се функции. Това трябва да бъде изкоренено.

Към тези точки Стамболийски добави, че ще бъдат направени искания конституцията да бъде променена само и единствено чрез всенародно допитване чрез референдум.

„Велико народно събрание много трудно се свиква – трябва да има желание на всички управляващи и е почти невъзможно.“

Положителното според Стаболийски в документа е, че няма да има политическа класа във варианта, в който е в момента, а изцяло мажоритарен вот – хора, издигнати от народа.

На коментар, че тази програма прилича на референдума, иницииран от Слави Трифанов, организаторът отговори: Нашата не е по-добра от тази на Слави Трифанов – но е по-правилна.

В заключение Стамбойски бе категоричен: "По повод дали протестите са политически – всеки един протест е политически. Няколко партии се опитаха да яхнат протестите, но не им се получи. Нито една партия не стои зад протестите и по никакъв начин няма партийна нишка или лидери!"

Тази неделя е организиран протест за 11,30 ч. в Благоегврад.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK