Радев: „Чиста и свята република“ не се гради с апатия и морални компромиси

Снимки: Прессекретариат

Президентът участва в отбелязването на празника на Ботевград и 142 г. от неговото освобождение

Руско-турската война от 1877-1878 г. предначерта пътя на нашето отечество. Но 142 години след онези знаменателни събития сме призвани не просто да почетем поредната дата в историческия календар, а да потърсим в нея свой съвременен нравствен ориентир.

Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес в Ботевград присъства на тържественото отбелязване на празника на града и 142-ата годишнина от неговото Освобождение.

„Чиста и свята република“ не се гради с апатия и морални компромиси, а с осъзната отговорност към поколенията и непримиримост“, подчерта Румен Радев. Президентът припомни и приноса на българските възрожденци, отхвърлили мрака на робството и завещали на народа ни своя стремеж към свобода, справедливост и човешко достойнство.

Свободата никога не е била получавана даром, а е „зачената с делото на многобройните възрожденци и революционери, с подвига на опълченците и доброволците, за да изгрее с братската саможертва на руските войници и офицери“. В словото си пред ботевградчани държавният глава изтъкна и че днешният празник е израз на силната връзка с предците ни и с уроците от миналото.

Румен Радев поздрави жителите на града и местното ръководство за това, че обединени градят настоящето, въпреки предизвикателствата, и гледат уверено в бъдещето. „Защото имате здрави темели, защото зад вас е духът на онези непримирими възрожденци и това е най-важният урок, който завещавате на бъдещите поколения – да бъдат решителни, да не се огъват пред трудностите – днес и в бъдеще“, посочи още президентът.

Държавният глава положи цветя и отдаде почит пред паметниците на Христо Ботев, Васил Левски и пред паметника на Свободата. По-рано Румен Радев проведе среща и с кмета на Община Ботевград Иван Гавалюгов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK