Кметът на Банско взе участие в съвместно заседание на Постоянните комисии към НСОРБ в Ловеч

Снимки: Община Банско

Кметът на община Банско взе участие в съвместното заседание на всички Постоянни комисии, създадени към Националното сдружение на общините.

На двудневния форум, провел се в гр. Ловеч, бяха обсъждани актуални промени в нормативната база, свързани с настоящите изисквания и проблеми на общините.

Проект на нов закон за ВиК отрасъла, законови промени относно класификацията на язовирите, какви са новите моменти в приетия Закон за концесиите, Законопроект за гробищата и гробищните паркове, бяха част от коментираните теми.

„Освен че коментирахме тези законови промени, преди дни колегите кметове проведоха среща с председателя на Народното събрание, г-ца Цвета Караянчева, когато внесоха нашите предложения за изменения в Закона за местното самоуправление и местна администрация, касаещи две основни линии, важни за по-голяма защита на човешкия живот и имущество:

Първата е даване на по-големи правомощия на общините по организацията на движението по пътищата. Предложението включва обучаването от МВР на общински служители, които да изпълняват контрол на движението по пътищата в униформено облекло и отличителни знаци на съответната община, утвърдени и осигурени от кмета на общината.

Второто предложение за законово изменение е в посока на даване на по-големи правомощия на местната власт за създаването на собствени структури, чрез които да се изпълняват дейностите по опазване на реда, охрана на собствеността, контрол по спазването на нормативната уредба. В общия случай това са инспекторати, звена по опазване на реда, по охрана на собствеността” коментира участието си във форума Икономов.

През изминалите дни той взе участие също в редовното заседание на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район.

Под председателството на областния управител на Софийска област – Николай Пехливанов, в дневния ред залегнаха темите за сигурността, механизмите за борба с организираната престъпност, както и новите предложения за териториално разделение на България и нови подходи по отношение на регионалното развитие.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK