Правителствата на България и Македония ще проведат първото си съвместно заседание

Снимка: Economic.bg

Правителствата на България и Република Македония ще проведат първото си съвместно заседание.

Срещата на двата кабинета ще се проведе утре, 23. ноември, в Струмица, Република Македония. Тя ще започне с разговори на четири очи между министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев, последвани от пленарно заседание.

Очаква се да бъдат подписани девет документа за двустранно сътрудничество в областта на външната политика, инвестициите, енергетиката, отбраната, туризма, телекомуникациите, инфраструктурата и реакцията при бедствия. Споразуменията са част от изпълнението на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, подписан на 1 август тази година.

От българска страна в заседанието ще участват вицепремиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, министрите Валентин Радев, Николай Нанков, Нено Димов, Румен Порожанов, Ивайло Московски, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.

Преди началото на пленарното заседание министър-председателите Борисов и Заев ще поднесат венци пред паметника на президента на Република Македония в периода 1999-2004 г. Борис Трайковски.

Предвидена е и церемония по връчването на специализирано превозно средство за хора с увреждания, което е дарение от България за Струмица. В началото на ноември кабинетът одобри отпускането на 70 000 лева за закупуването му. Дарението е в подкрепа на проект за социално включване на уязвими групи в община Струмица и създаването на условия за пълноценното участие на хората с увреждания в икономическия, социалния и културния живот в града.

Също така вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО-Красимир Каракачанов, ще се срещне с българи от Македония и с ръководството на БККС (Български културен клуб - Скопие). Срещата ще се състои веднага след междуправителственото заседание.

Каракачанов ще разговаря със сънародниците ни в офиса на БККС в Струмица, който се намира на ул. „Маршал Тито“ 47.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK