Чудесата на Средиземноморието

Снимка: Infomreja.bg

Група ентусиазирани граждани от Кюстендил и София, приятели и членове на ВМРО от двата града, организирани от семейство Александра и Георги Петрови, от Кюстендил със любезното съдействие на „Зори травел”, с управител Зорница Стоичкова, посетиха страната емоция - романтичната Италия и Френската ривиера, като тяхна дестинация бяха посетени и градовете Любляна, Сан Ремо, Кан, Антиб, Ница и градът-държава кралство Монако.

Най-напред се отправиха към столицата на Словения – красивият и очарователен град на мостовете, изключително чист и подреден, който носи звучното име Любляна. Той е изпъстрен с множество галерии, древни паметници, старинни кули, църкви и закрити мостове в готически стил и барок, които може да се сравнят с Прага и Виена, а митичният зелен дракон е приет за символ на този красив град.

Изградените мостове в стар стил между хълма на замъка, сгушен между реките Любляница, Кърка и Сава, от високата кула се откроява величествена гледка с допълнението на изящна растителност по стените на реката Сава. Тук има църкви и други обекти, датиращи още от праисторическо време.

Датиращи още от палеолита до ранното средновековие, тук се съхранява неандерталската флейта на 45 000 г. Символ на Любляна е и поетът Валентин Водник, който се самоубива от любов по красива девойка и тези двама нещастно влюбени се смятат за словенските Ромео и Жулиета.

Един от най-привлекателните курорти в Италия известен като „града на фестивалите” е Сан Ремо впечатляващ със своите бели дворци и уникални зелени дървета-палми, средиземноморски бор, хотели, плажове и магазини, които предлагат произведения на изкуствата и различни марки модни дрехи от прочутите модни империи.

Сан Ремо е известен с Лигурското си крайбрежие, което се слави като място с приятни температури и умерена прохлада, които предразполагат за приятен отдих. Несъмнено тук е люлката на туризма в пъстрата и очарователна Италия. Привлекателна още освен с лукса си, но и с разнообразната вкусна храна, подкрепена с прекрасните италиански вина от лозовите им плантации, както и с кокетните си островръхи църкви, които никнат от всяко населено място наоколо.

Италия е посещавана от 72 млн. души, шестата в света по развита икономика и четвърта в Европа. В Кан градът на фестивалите разгледахме „Алеята на славата”, където върху метал е са отпечатани ръцете на велики личности. Разгледахме и сините и червените стълби и се снимахме пред Фестивалния дворец.

В гр. Ница нашенци се разходиха по крайбрежния булевард  „Променад де-з англе”, разгледаха цветния пазар и музея на Матис и Шагал.

Град Ница - наречен очарователния залив на ангелите или „сякаш някой е забравил съкровище на лазурния бряг”.

Той се смята за столица на френската Ривиера, посещавана от височайши особи с антураж са живели тук и я посещават заради изкусителната и храна и потресаващата и подреденост.

Красотите и прелестите на Монако, рай построен в скалите, които те изненадва по всяка улица, на всеки ъгъл със своите разкошни и луксозни сгради, с уникалното си казино-основано от Шарл Трети, където се развива хазартният бизнес и се явява приветливо място за бизнесмени. Монако се смята за по-голямо място от „Сентръл парк” в Ню Йорк.

Уникални са катедралата и дворецът на династия Грималди, който е издигнат върху основите на сгради от 1215 г., в него живее принц Алберт Втори.

Особен интерес представлява Тронната палата, където през 1956 г. сключват брак принц Рение Трети и американската актриса Грейс Кели.

Голяма атракция е Океанографският музей, прочут с разкошните си и богати аквариуми, в които обитават над 6 000 безгръбначни, и в 90 басейна е приютил над 350 риби и 100 различни вида корали.

Тук е феерия от цветове и наслада за очите от невероятното природно морско разнообразие, съсредоточено в подземието на двореца с уникалната си красота.

Да видиш Средиземноморието от птичи поглед от Монако - това е незабравима гледка с белите яхти, накацали по брега и в морето.

От Монако групата отпътува за Верона, където разгледа забележителностите на града Арена ди Верона и къщата на Жулиета, която се оказа голяма атракция, изпълнена с писъмца на различни езици с молба за вечна любов и червени сърчица със заключен катинар.

Красивата фигура на Жулиета, изваяна от скулптор, до която всеки се приближаваше за снимка, и с една ръка докосваше лявата и гърда, за да го споходи нейната силна любов.

Оказва се, че Ромео и Жулиета са измислени герои от Шекспир, които завладяват света и чрез тях във Верона влизат много приходи от чуждестранни посетители, но когато един от кметовете решава да каже истината за тази легенда и да премахнат романтичната история, тогава губят приходи и отново всичко възвръщат - с катинарчетата и легендата за Ромео и Жулиета.

На арена ди Верона е имало и българско присъствие. Тук на нейна сцена са пели Николай Гяуров и Гена Димитрова, Мария Калас и много други известни певци.

Старата част на Верона е обект на ЮНЕСКО със своите старинни църкви. За Средиземноморието не може всичко да се опише, защото думите не стигат за такава красота, величие и великолепие. То трябва просто да се види, и да се почувства, да се съпреживее.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK