ЕК приключи проучвателните разговори с Valneva за осигуряване на нова ваксина срещу COVID-19

Снимка: Infomreja.bg, архив

Valneva е европейско биотехнологично дружество, разработващо инактивирана ваксина срещу вируса

Днес Европейската комисия приключи проучвателните разговори с фармацевтичното дружество Valneva с цел закупуване на потенциална ваксина срещу COVID-19. Предвиденият договор с Valneva ще даде възможност на всички държави — членки на ЕС, да закупят заедно 30 милиона дози, а те биха могли допълнително да закупят до 30 милиона допълнителни дози.

Valneva е европейско биотехнологично дружество, разработващо инактивирана ваксина срещу вируса. Това е традиционна технология за ваксиниране, използвана в продължение на 60—70 години, с установени методи и висока степен на безопасност. По-голямата част от противогрипните ваксини и много детски ваксини използват тази технология. Понастоящем това е единствената потенциална инактивирана ваксина в клиничните изпитания срещу COVID-19 в Европа.

Комисията, с подкрепата на държавите — членки на ЕС, взе решение да подкрепи тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, използваната технология, опита на дружеството в разработването на ваксини и производствения капацитет на дружеството да снабдява всички държави — членки на ЕС.

Днешното приключване на проучвателните разговори с Valneva е в допълнение към вече осигурения широк набор от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, включително вече подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac и Moderna, както и проучвателните разговори, приключили с Novavax. Този диверсифициран портфейл от ваксини ще гарантира, че Европа е добре подготвена за ваксиниране, след като се докаже, че ваксините са безопасни и ефективни, какъвто вече е случаят с BioNTech/Pfizer и Moderna - наскоро  разрешени в ЕС. Държавите членки могат да даряват ваксини на държави с по-ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други европейски държави.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK