Мария Габриел: България в ЕС за мен е кауза, връзката с хората е най-големият ми капитал

Мария Габриел, снимка: ГЕРБ

Г-жо Габриел, с каква мотивация влизате в предизборната кампания за Европейския парламент?

С мотивация да продължа да работя в интерес на хората и положителния имидж на България. Така, както го правя от 2009 насам – работа, работа и пак работа, със сърце и последователност. Опитът е важен ресурс във всяка една област. А когато става въпрос за полето на европейската политика, в което трябва да отстояваш националните интереси, опитът придобива още по-голямо значение. Смятам, че има още много какво да дам на страната ни и Европа. Доверието на гражданите е това, което би ми позволило да продължавам да прилагам придобития опит, знания, умения в европейската политика в защита на интересите на българските граждани.

С кои неща се гордеете най-много в работата си като евродепутат до момента?

Гордея се най-много с връзката с хората, която не съм прекъсвала вече 10 години. Тази връзка е най-големият ми капитал. Давам конкретен пример. За да има повече средства в бюджета на ЕС за подкрепа на гражданите за придобиване на цифрови умения, за инвестиции в киберсигурност, за цифрови иновационни хъбове в полза на бизнеса, предложих в новата МФР да имаме програма „Цифрова Европа“ на стойност 9,2 млрд. евро. И тя беше одобрена. Но предложението на тази програма не дойде от нищото. Направих го въз основа на стотици срещи и дискусии със заинтересовани лица – учители, млади хора, представители на ИКТ сектора, учени, експерти…

Това е само един от примерите за визията ми за правене на европейски политики – т.е. да отговорим на нуждите на сектор и хора, а не да налагаме решения, несъответстващи на тези нужди. Създаването на програмата за платен стаж „Цифрова възможност“ за студентите,  инициативата за безплатен интернет от най-голямата до най-малката община WIFI4EU, стратегията за борба с дезинформацията,  Цифровата програма за Западните Балкани и намаляването на цените на роуминга, либерализирането на визовия режим за ОАЕ и редица други страни извън ЕС са само част от постиженията през годините.

Какви качества трябва да има българският евродепутат?

Да бъде верен на хората, които са му гласували доверие. Да си успешен евродепутат означава да си дипломат, но да отстояваш твърдо позиция дори там, където изглежда невъзможно. Не е лесно, когато имаш срещу себе си десетки други евродепутати от толкова държави членки и от множество политически семейства, но не трябва да се отказваш да браниш националните каузи, в които вярваш. Постига се с постоянство, идеи и конструктивен диалог

Вярвате ли в "Европа на две скорости"?

Европа на две скорости не би било добро послание към европейските граждани. Да, когато имаме общност на 28 държави, не можем да очакваме, че всички ще се развиват с еднакви темпове. Но вярвам, че солидарността е основата на ЕС, която не бива да губим. Нужно е да имаме повече Европа там, където е необходимо повече, и по-малко Европа там, където е необходимо по-малко. Европа трябва да се грижи за големите, общите политики и да остави свободата на държавите членки да се грижат за други, които съответстват на техните национални реалности и характеристики.

Спомням си, че на предишните избори за Европейски парламент през 2014 г. имаше изследване, според което само изграждането на цифров единен пазар би могло да добави 260 млрд. евро към европейските икономики, което е повече от очаквания БВП на Дания за 2014 г. Ето пример за политика, в която държавите членки могат да постигнат много повече заедно, отколкото ако всяка работи сама за самостоятелна цифрова политика.

Има ли днес държава членка, която да се справи сама с въпроси като киберсигурността, изкуствения интелект? Не, няма. Затова изпълняваме общоевропейска стратегия за цифровия единен пазар. Затова и за новата МФР предложих програма "Цифрова Европа" с бюджет от 9,2 милиарда евро за инвестиции във високи цифрови умения, киберсигурност, изкуствен интелект, суперкомпютри, цифрови иновационни хъбове. Вярвам, че с постигнатото от министър-председателя Бойко Борисов доверие и уважение от другите европейски партньори, днес въпросът е как да бъдем сред формиращите решения и политики. Да си активен участник, познаващ механизмите, означава шанс да напредваш с по-бърза скорост. И това е моята сила и на екипа, който водя.

Какви са основните приоритети, които ще имате, ако продължите да бъдете евродепутат?

Защита на българските национални интереси в рамките на общоевропейския интерес – това е основният ми приоритет. България в Европейския съюз за мен е кауза, която ще продължа да отстоявам със сърцето и действията си в дух на диалог и сътрудничество. Затова, като водач на листата на ГЕРБ и СДС, протегнах ръка към останалите участници в кампанията за европейските избори да се обединим около общи национални каузи, които да отстояваме в Европейския парламент. Винаги, когато цялата българска делегация сме заставали като един, сме били по-силни, с по-голяма тежест. Хората, които ме познават, знаят как ревностно мога да отстоявам националния интерес било в Европейския парламент, било в Европейската комисия. Ще продължа да работя за Европа с реално отражение в ежедневието на хората, за Европа в подкрепа на бизнеса, за Европа, която защитава и създава сигурност. И, разбира се, за да се чува още по-силно гласът на България.

За кого са по-важни тези избори - за ГЕРБ или за опозиционните партии? Защо?

Тези избори са важни за България, за нейните граждани и за Европа. Ако има голяма активност на тези избори, това ще означава заявка на България, че иска да продължи да бъде фактор на европейската сцена. Това ще бъде сигнал, че страната ни не е в периферията на ЕС, че не сме втора категория европейски граждани. Колкото повече граждани гласуват за европейското бъдеще на България, толкова по-силен глас ще има страната ни в европейските политики и процеси. Така можем да се противопоставим и на популизма и демагогията,  които водят до изолация на България.

Какво България трябва да постави като теми в дневния ред на европейците?

В последните години България показа, че може да отстоява важните за нея теми, колкото и трудни да са предизвикателствата. Показвахме го и българската делегация в Европейския парламент, когато заставахме зад обща кауза. Такава беше и все още е приемането ни в Шенген. Европейският парламент и Европейската комисия многократно заявиха, че сме изпълнили всички критерии за членство, но това беше и поради единството на делегацията ни. Заставахме като един и това будеше респект и уважение. Това трябва да продължим да отстояваме и занапред единни. Двойните стандарти при храните, по-справедлива за земеделците селскостопанска политика, равнопоставеност при развитие на регионите – това са все теми, които можем да диктуваме на европейско ниво. И това не е всичко. Имаме потенциал и можем да бъдем начело в европейския дневен ред по теми като актуализиране на Дунавската стратегия, образованието и уменията, киберсигурността, Западните Балкани.

В каква България очаквате да се събудим на 27 май (денят след евровота)?

В България, в която гражданите са направили избор да бъдат фактор, който да има силата да задава европейския дневен ред. В България, в която са загърбени пристрастията и популизма, когато става дума за защита на националните интереси.

А в каква - след десет години?

В България, която продължава своя европейски път на развитие, даваща перспективи. Искам България, задаваща приоритети в европейския дневен ред, както го направихме със Западните Балкани. Но искам най-вече българите в ежедневието си да усещат, че сме наравно с другите европейци и че правилата са еднакви за всички.

По какъв начин искате да Ви запомнят децата Ви?

Като принципен човек, за когото връзката с хората и каузата България са движещата сила в действията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK