Повод за гордост: Доброволец от Дупница с най-много спасителни акции в страната

Снимка: Личен архив

29-годишният Станислав Попов с 12 успешни акции в Рила

Истински повод за гордост предизвика дупничанинът Станислав Попов – Тачи. Едва 29-годишен младият мъж е сред първенците по проведени спасителни акции в цялата страна. Тачи е доброволец към Планинската спасителна служба в Дупница и вече зад гърба си има 12 успешни акции в Рила. Той е кандидат – стажант и съвсем скоро му предстои да завърши курс за планински спасител.

„От доста време работя в планината и доброволчеството в спасителните акции не беше далеч от мен. От м.г. съм управител на хижа „Рилски езера“. Постоянно съм на терен горе и когато се случи нещо няма как да остана безучастен“, обяви пред ИНФОМРЕЖА, 29-годишният дупничанин.

През годините доброволецът е помагал на много хора, казва, че го прави, защото му харесва и се чувства полезен. Спомня си и първата акция, в която тръгва да спасява бедстващ турист в Рила. Получава обаждане на служебния телефон за изгубил се турист при 6-то езеро в Рила.

Без да мисли много Тачи тръгва към бедстващия човек и 2 часа по-късно го открива премръзнал. И този път той проявява героизъм, макар че не обича да употребява тази думи. При всяка акция влага много сърце и души, за да помогне, да спаси човешки живот.

„Никога не ме е било страх. Просто тръгвам и зная, че трябва да помогна. Имаме моменти, в които адреналина се повишава, но до там. Накрая най-важен е резултатът, а именно да помогнем на хората“, казва още Попов.

При последните случаи Тачи и Ангелите от планината, както наричат планинските спасители от Дупнишкия отряд, успяват да спасят и пострадала руска журналистка на Седемте рилски езера. Тежко счупване на глезена приковава младата жена, като единствено бързата намеса на планинските спасители успява да я спаси.

„Причината за почти всички спасителни акции е лошата екипировка. Често липсата на подходящи обувки води до тежки счупвания и травми. Не бива да се подценява планината и хората да тръгват по маратонки и без необходимото облекло. Там времето се сменя буквално за минути, все пак се качват на над 2000 метра надморска височина“, казва още 29-годишният доброволец, който мечтае да стане един от най-добрите планински спасители в цялата страна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK