Повишават визуалната и филмова култура сред подрастващите чрез обучение на педагози в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

В рамките на проект за Европейско кинообразование за младежи се проведе безплатно обучение във Възрожденско училище - Кюстендил с педагози, професионалисти в областта на киното и културата, читалищни дейци, културни медиатори и други.

По време на обучението беше представена онлайн платформа на програмата "CinEd – cined.eu" от Василена Баджарова - представител CinEd под ръководството на проф. Мая Димитрова от НАТФИЗ.

Участниците се запознаха с начина ѝ на функциониране, с колекцията от европейски филми, които тя предлага, с педагогическите материали, придружаващи всеки един от филмите. Всички тези елементи ще послужат за практикуване на неформално кинообразование сред деца и младежи в училище и извън него.

Бяха прожектирани два късометражни филми от каталога на CIinEd - "Първият учебен ден" на Жак Розие /Франция/ и "Малко светлинка" на Ален Гомис /Франция,Сенегал/, както и откъс от филма "Духът на кошера".

Беше организирана работа по групи за анализ на филмите и поставяне на кино-въпроси.

Анализите и дискусиите дадоха възможност за индивидуална, професионална изява на всеки. В края всички присъстващи получиха атестация за участието си в пилотното обучението.

Те ще имат възможността, благодарение на CinEd, да работят за равен достъп до кино на национално равнище, за повишаване на визуалната и филмова култура сред подрастващите, за популяризиране на добрите практики в работата с деца и младежи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK