Превозвачи сигнализираха за проблем със субсидирането на превозите до малките населени места в Кюстендилско

Снимка: Infomreja.bg

Има проблем със субсидирането на превозите до малките населени места, за което бях сигнализирана от местния омбудсман Васил Иванов, както и от самите превозвачи в Кюстендилско. Това каза на среща с журналисти националният омбудсман Мая Манолова.

Традиционно годишно те получават субсидия от Министерство на транспорта през Министерство на финансите в размер на около 90 000 лева.

През 2015 година са били 89 000 лева, 77 000 през 2016 година и сега средствата са намалени на 31 000 лева.

„Това на практика ще остави една част от населените места без транспорт и без връзка с големия град и света. Ние влизаме по следите на парите, тъй като от получената информация от Министерство на финансите излиза, че средствата тази година, с които се субсидират междуселищните превози са  се увеличили с 2 млн. лева , но реално средствата за кюстендилска община са намалени наполовина“, каза Мая Манолова.

Самата тя възнамерява да влезе във връзка с Министерство на финансите и Министерство на транспорта, за да могат хората да си получат субсидията, за да превозват гражданите от отдалечените населени места. Кюстендилска община има 70 села и това е жизненоважно.

„Агенция „Автомобилна администрация“ твърди, че от 2014 година, че тези субсидии не са променяни. А съответно с писмо Министерство на финансите твърди, че са отпуснати 2 млн. лева. Именно затова трябва да се намери пътя на парите, защото парите винаги оставят следи“, каза Васил Иванов – омбудсман на Кюстендил.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK