Поведението на ВиК е неадекватно, дружеството трябва да стане общинско

Атанас Камбитов, снимка: infomreja.bg, архив

„Поведението на ръководството на „ВиК” – Благоевград е неадекватно, не може да се управлява по този начин – без стратегия ,без инвестиционна програма”, заяви кметът на областния град на Пиринско Атанас Камбитов по повод поредното предупреждение от водното дружество, че благоевградчани са заплашени от воден режим. От „ВиК” обявиха, че ако до седмица не завали дъжд, чешмите в Благоевград ще пресъхнат.

„Недоумявам как е допусната такава ситуация и как специалистите от дружеството не са предвидили, че е възможен такъв тежък вариант и да предложат мерки за преодоляването му”, коментира  градоначалникът.  

Кметът Камбитов е категоричен, че един от най-сериозните проблеми е фактът, че „ВиК” е държавно дружество и Общината не може да упражнява контрол. 

"Оказва се, че Общината прави милиони левове инвестиции за изграждане на нова и ремонти на старата водопроводна мрежа и канализация, а ги управлява и ползва държавното дружество, и то без никаква визия за бъдещето - нито като инвестиции, нито като поддръжка, а всичко това е направено с парите на хората", смята Камбитов. 

Общинският кмет вече е предприел редица стъпки и категорично настоява пред съответните министерства „ВиК” – Благоевград от държавно да стане общинско дружество.  

Градоначалникът е недоволен и от липсата на комуникация от страна на шефа на водното дружество Божидар Спасов и по повод ремонтите, които „ВиК” извършва. Кметът е категоричен, че по уличната мрежа в Благоевград няма нито една дупка, която е заради немарливост на общината и чиновниците. „Всички неудобства, причинени на благоевградчани от разбита пътна настилка, са заради „ВиК” и „Рила газ”. Голям проблем е, че „ВиК” след ремонтни дейности оставят пътните и тротоарните настилки, без да ги поправят. За да се избегне напрежението, общината ремонтира пътните настилки.

Вече има издадено разпореждане да се води регистър за състоянието на пътната мрежа и за фирмите, които разкопават улици и тротоари, а след това не си довършват работата.

„Като кмет аз не бягам от отговорност и се опитвам да решавам проблемите, но в рамките на правомощията ми, тъй като „ВиК” не е под шапката на общината, а десетки благоевградчани ни сигнализират, че вода в някои от крайните квартали няма от няколко дни. Какво обаче прави „ВиК, какви инвестиции – отговор трябва да дадат от дружеството”, заяви кметът.    

На работна среща днес градоначалникът е свикал представители на „Биострой”, „ВиК”, областната администрация да се предприемат мерки за излизане от критичната ситуация. Отправено е искане до началник щаба на армията за водоноски за питейна вода, които при нужда да се изпратят в кварталите, където ситуацията е критична.

Ще бъдат обявени пунктове, в които хората да могат да си наливат вода. В Рилци и Бело поле, където от три дни също няма вода, са  изпратени цистерни на "Биострой”, за да се помогне на местните хора.

„Не можем да оставим жителите на общината в такава криза, затова правим всичко, което е по силите ни да помогнем, въпреки липсата на каквото и да било отношение от страна на ВиК за решаване на проблемите и грубата немарливост, която проявяват в момента”, коментира още Камбитов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK