55.4% от домакинствата в Кюстендилско са използвали интернет през 2016 г.

Снимка: Личен архив

Резултатите от проведеното изследване за използване на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) от домакинствата и лицата показват, че през 2016 г. 55.4% от домакинствата в област Кюстендил имат достъп до интернет в домовете си, при средно 63.5% за страната.

Спрямо предходната година в областта се регистрира ръст от 5.1 процентни пункта на домакинствата с достъп до интернет.

За периода 2006-2016 г. използването на информационно-комуникационни технологии става все по-масово - относителният дял на домакинствата с достъп до интернет се е увеличил повече от девет пъти.

По относителен дял на тези домакинства областта се нарежда на двадесет и второ място в страната, като след нея остават областите Силистра, Габрово, Сливен, Ловеч, Плевен и София.

През текущата година в област Кюстендил 43.5% от населението на възраст между 16 и 74 навършени години използва интернет всеки ден или поне веднъж седмично. В регулярното използване на интернет от лицата е отбелязан спад от 3.0 процентни пункта спрямо предходната година. Мъжете са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с жените - съответно 44.9 и 42.2%.

Значителни са различията при регулярно използващите интернет по образование, като 76.9% от лицата с висше образование и 42.6% от лицата със средно образование използват редовно глобалната мрежа, докато само 29.1% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които тя предоставя.

В сравнение с 2015 г. относителните дялове на регулярните интернет потребители с висше и средно образование намаляват съответно със 7.1 и 1.1 процентни пункта, докато при тези с основно или по-ниско образование се наблюдава увеличение с 10.0 процентни пункта.

През 2016 г. 11.8% от лицата в областта използват глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната администрация и местното самоуправление, при средно 18.4% за страната.

В отделните области на страната относителният дял варира между 32.7% за Перник и 1.8% за област Разград. По този показател област Кюстендил заема тринадесето място. Спрямо 2015 г. за областта намалението е с 1.6 процентни пункта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK