Повече от 50 мюсюлмани от Гоцеделчевско се включиха в двумилионното годишно поклонение в Мека

Снимки: Личен архив

В Саудитска Арабия започна годишното мюсюлманско поклонение – Хадж. Близо 2 милиона поклонници се стекоха край свещения град Мека за един от петте стълба на исляма.

Мюсюлманите са длъжни да направят това поклонение поне веднъж в живота си, ако разполагат с необходимите възможности и са физически способни да издържат. За сигурността на поклонниците се грижат десетки хиляди служители на саудитските служби.

Сред тях са е и голяма група от Гоцеделчевския регион и област Благоевград. Мюсюлманите от Гоцеделчевско тръгнаха към Свещените земи на 10. август от  гърменското село Дебрен, където роднини, приятели и много изпращачи от Гоце Делчев, Абланица, Дебрен, Рибново, Крушево, Ореше и други изпратиха на хаджа своите близки. Сред тях са Абдула Иброш от Ореше, Шукри Киьоров и Януз Пачеджиев от Дебрен и много други.

Със сълзи на очи и с българския трибагреник на ревера си се прости на тръгване с двете си дъщерички и съпругата си и отговорникът на групата, лекторът към Районното мюфтийство в Благоевград, Осман Османов Куртев от Дебрен, който за втора поредна година отива на хаджилък. Осман Куртев освен отговорник на групата от Гоцеделчевско, е и част от медицинския екип, с който през дългото пътуване и почти едномесечния престой по време на поклонението е с мисия да поддържа връзка с медиците и да ги информира за здравословното състояние на поклонниците, сред които има и доста възрастни мъже и жени.

"Засега всички сме добре, намерихме много приятели от цял свят. Тук всички сме братя и сестри, помагаме си при нужда и се подкрепяме по време на ритуалите. От вчера всички сме сред над милионното множество на годишното поклонение. Държавата е взела всички мерки за сигурността на поклонниците,  а многобройните медицински екипи от цял свят, които придружават поклонниците си, непрекъснато наблюдават и се грижат за здравословното им състояние", съобщи Осман Куртев.

Хаджът е един от петте стълба на исляма и е задължителен поне веднъж в живота за мюсюлманите в добро физическо здраве и с финансови възможности. Той позволява на поклонниците да се почувстват по-близо до техния бог, изправени пред множеството предизвикателства на мюсюлманския свят.

Поклонниците са облечени в еднакви памучни роби, които са символ на равенството и смирението пред Аллах. Жените са с широки дрехи, с покрити коси и без грим, в знак на смирение и духовна чистота. Мюсюлманите вярват, че хаджът проследява пътя на пророка Мохамед и пророците Ибрахим и Исмаил.

По време на поклонението всички обикалят Кааба - кубовидният "Божи дом" в Мека - най-голямата светиня на исляма. След молитвите в Мека те се отправят към хълма Арафат, където пророкът Мохамед е произнесъл последната си проповед.

Хаджът в никакъв случай не е лесно начинание. Температурата в Мека и Мина е около 42 градуса по Целзий. Поклонниците изминават пеша между 5 и 15 км на ден. Дългото чакане и струпванията на хора понякога подлагат на изпитание и най-търпеливите. За Саудитска Арабия хаджът е най-сериозното логистично предизвикателство.

Династията Ал Сауд опира отчасти легитимността си на управлението на най-свещените места за исляма. Официалната титла на крал Салман е "пазител на двете свещени джамии" в Мека и Медина. Кралството харчи милиарди долари от петролните си приходи за мерки за сигурност, особено в Мина, където са ставали едни от най-смъртоносните блъсканици при поклонението.

 

КОМЕНТАРИ

Реджеп Картал21:57 - 21.08.2018
До година 500 да са ИншаАллах
Реджеп Картал21:56 - 21.08.2018
МашАллах. Аллах да е доволен от всички!
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK