Повече от 40 000 британци на протест в Лондон, искат ЕС

Снимка: БГНЕС

Над 40 000 лондончани и гости на британската столица участваха днес в марш по централните улици на града, за да изразят протеста си срещу излизането на кралството от ЕС заради резултатите от неотдавнашния референдум, съобщава БГНЕС. 

Демонстрантите носеха знамена и транспаранти с лозунги в подкрепа на евроинтеграцията. Шествието завърши пред Уестминстърския дворец, където преминават заседанията на парламента. Протестната акция бе организирана в социалните мрежи от британските привърженици на евроинтеграцията, които не пропускат възможност да накарат правителството да се откаже от напускането на Евросъюза.

„Можем да махнем пръста си от бутона на самоунищожението и да попречим на Brexit, като откажем референдумът да има стойността на последна дума, написа организаторът на марша Кейран Макдермот на страницата си във Фейсбук. Нека не изоставяме следващото поколение. Да демонстрираме, да протестираме и да спрем Brexit“ - призовава той.

Според допитване на института Ипсос мори по поръчка на Би Би Си 16% от британците, гласували на референдума, смятат, че Великобритания ще остане в Евросъюза, а 22% не знаят дали страната ще напусне европейското лоно. Общо 48% от гласувалите са на мнение, че преди началото на преговорите за излизане от ЕС трябва да има парламентарни избори.

Министрите Тереза Мей (вътрешни работи) и Майкъл Гоув (правосъдие) - съперници за премиерския пост след оставката на Дейвид Камерън, обявиха, че няма да стартират процедурата по Brexit преди края на 2016 и дори през 2017, с което предизвикаха раздразнението на френския президент Франсоа Оланд.

Решението за Brexit е взето и то не може да бъде отложено или анулирано, заяви Оланд. Европейските ръководители се обявиха за възможно най-бързо активиране на член 50 от Лисабонския договор, за да се сложи край на несигурността.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK