Повече бебета родени в Кюстендил

снимка: dariknews.bg, архив

Първото бебе за 2012 г., родено в МБАЛ "Д-р Никола Василиев" – Кюстендил е момиче, "Бебето е недоносено, родено е 50 дни преди термина", съобщи  гинекологът д-р Рангелова. Родило се е вчера сутринта, в 08.50 часа, тежи 2.450 и е високо 45 см. Майката е на 26 години и се казва Елина.

Тази година няма родено бебе в първите часове на Новата година. На два пъти - през 2006-а и 2007-а кюстендилче беше бебе на годината на сп."12 месеца", а второто от тях - Деница, бе изродено от настоящия здравен министър д-р Стефан Константинов. Последното бебе за 2011 г. в МБАЛ " Д-р Н. Василиев" се е родило в 18.00 часа на 31 декември. То е момче, тежи 3.650 кг. и е високо 52 см. До 1 януари бебето все още си нямаше име. Две новородени се борят за приза Бебе на 2012 година. "Претендентите" са момченце от Пазарджик - Николай, и момиченце от Благоевград, родено в Дупница - Василена.

Иначе двадесет и девет бебета в повече от 2010 година отчитат дни преди настъпването на 2012 година от Обреден дом – Кюстендил. Докато през 2010 новородените, проплакали в местната болница, били 424, то тази година кюстендилските бебета са 453, похвали се шефката на институцията Камелия Джиновска.

Има и доста кюстендилски бебета, родени в чужбина, но за тях ще разберем по-късно, когато близките им дойдат да ги регистрират в общината, някой път това става дори след 2-3 години, уточняват от Обредния дом. Статистиката не е съвсем точна обаче, защото много от родилките предпочитали да раждат в столични клиники, твърдят работещи в сферата. Така бебетата се оказвали жители на столицата, защото там са се родили. Напоследък има и друга мода, кюстендилки да раждат в частната болница в Дупница, казват запознати с бебешката статистика.

Родителите на новородените започнаха да се връщат към традиционно българските имена -  Александър, Мартин, Кристиян, Георги и Виктория. Не липсват обаче и по-екстравагантни родители, кръстили децата си Шаная, Фабиана, Мерилин, Леонор, Авигея, Адел, Даниелс, Енох и Антоането.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK