Спецпрокуратурата обвини 15 сутеньори, акция "Проституция" в столицата

Снимки: МВР

Организираната престъпна група е действала на територията на София

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 15 лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел склоняване към проституция и сексуална експлоатация, действала на територията на София.

На 28 февруари 2020 г., при специализирана полицейска операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура, са задържани 13 от обвиняемите, в т.ч. и соченият за ръководител на групата. Двама от участниците до момента не са намерени. Обявени са за общодържавно издирване, издадени са им и европейски заповеди за арест. На тях обвинения ще бъдат предявени след явяването им пред разследващите органи.

По време на полицейската операция по задържането на участниците в групата, в част от тях са намерени и иззети общо около 200 000 лева в различни валути, за които има данни, че са придобити от престъпната дейност.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от 2016 година при висока конспиративност и строго разпределение на функциите сред участниците. Част от обвиняемите са били ангажирани с набиране и склоняване жени за сексуални услуги. Други - „доставяли“ жени по адреси, а трети отговаряли за осигуряването клиенти в три столични стриптийз бара.

В нощните заведения сексуална услуга се поръчвала и заплащала заедно с питието. Обичайната цена била 150 лв. за час, като към нея се добавяли разходите за хотелска стая и такси. Групата удържала 50 на сто от парите, другите 50 на сто оставали за компаньонката.

По делото са разпитани голям брой свидетели, в т.ч. пред съдия. Доказателства за дейността на групата са събрани и със специални разузнавателни средства.

На 13-те задържани по Закона за МВР на 28 февруари 2020 г. е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Днес, 2 март 2020 г. в Специализирания наказателен съд ще бъдат весени искания за налагане на мерки за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK