Случаят "Чората": До месец решават съдбата на полицаите

Снимка: Infomreja.bg

Съдиите от петчленния състав на Върховния касационен съд (ВКС) не пуснаха на свобода бившите полицаи, обвинени за смъртта на Ангел Димитров - Чората, пише "24 часа".

В началото на заседанието петимата бивши служители на реда подадоха поредна молба да се спре изпълнението на наказанието. Според магистратите, няма нови обстоятелства, които да променят предишните им решения.

Преди седмици главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ВКС възобновяване на делото. В отговор на днешното заседание съдиите заявиха, че ще се произнесат след съвещание. Срокът за провеждане на такова заседание е едномесечен.

От смъртта на Чората минаха вече 14 години. През този период петимата бивши полицаи - Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Иво Иванов и Борис Механджийски бяха както осъждани на различни години затвор, така и признавани за невинни.

"14 години търпим петното, че сме убийци, защото вярваме в родината си и правосъдието. Дори хората в затвора казват: Вашето място не е тук", каза бившият антимафиот Мирослав Писов.

Петимата бивши полицаи са в затвора в Бобов дол от средата на април 2019година. Те получиха 7 години затвор за смъртта на Чората, който почина през ноември 2005 година по време на акция "Респект".

Първоначалната версия е, че той е починал от скъсана аорта, след това от асфикция, а последната версия е, че е получил задушаване от нанесените му травми. В своето изложение главният прокурор Сотир Цацаров обяснява, че травмите не са такива, че да причинят смърт.

"Смъртта на Ангел Димитров е биологична, а не травматична. Той има охлузвания по устата, които нямат никаква връзка със смъртта му. В задната част на тялото няма описани увреждания", заяви адвокатката на Писов Надежда Ковачева.

Защитникът на Борис Механджийски - адвокат и зам.-председател на 44-то народно събрание Явор Нотев смята, че съдът не е разполагал с доказателства, за да определи авторството на деянието. За да го преодолее е нарушил закона. Според него не е сериозно и петимата да са допринесли за смъртта на Чората.

Самият Механджийски каза, че е изпълнявал нареждания, а самият той е имал белези от съпротивата на Ангел Димитров - Чората.

По думите на друг осъден полицай - Иво Иванов, ако е имало доказателства, че те са извършили нещо, делото е щяло да бъде решено много бързо - за месец-два.

Припомняме, 14 години след смъртта на Ангел Димитров - Чората по време на специализирана операция срещу наркоразпространението и сексуалната търговия ВКС отсъди по 7 години затвор за полицаите Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Янко Граховски и Георги Калинков.

Полицаите първоначално бяха обвинени, след това - оправдани. След оправдаването им близките на Чората заведоха дело срещу България.

Европейският съд по правата на човека призна държавата за виновна. По този начин се стигна до възобновяване на делото, което завърши с осъдителни присъди.

Ден след като стана ясна присъдата, Мирослав Писов се предаде в полициятав Благоевград. По-късно бяха задържани и всички останали с изключение на пребиваващия в чужбина Граховски.

На 25 април той се прибра в България с редовен полет от Кьолн, за да се предаде./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK