Потвърдиха доживотния затвор на тройния убиец от Осиково

Манчо Панюков, на снимките долу: погребенията на съпругата на Манчо - Биляна, и на децата им Иво и Еди, снимки: infomreja.bg

Върховният касационен съд потвърди присъдата "доживотен затвор без право на замяна" на 31-годишния Манчо Панюков, който преди 2 години закла двете си деца и подпали съпругата си в село Осиково.

Присъдата му бе наложена от Окръжния съд в Благоевград и потвърдена от Софийския апелативен съд, съобщиха БТА и "Фокус". Сега тя бе окончателно потвърдена и от върховните магистрати. В мотивите за решението на ВКС се посочва, че съдът не намира основания за каквото и да било снизхождение по отношение реализацията на наказателната отговорност.

„Наказанията, наложени на подсъдимия Панюков, са законосъобразно и справедливо определени, както по вид, така и по размер.

Отчетени са в пълнота всички обстоятелства, характеризиращи както степента на обществена опасност на деянието, така и тази на дееца, като настоящата инстанция изцяло възприема изводите, че тази опасност е изключително висока", се казва още в мотивите на върховните съдии.

Според тях престъпната дейност на подсъдимия е в разрез с всякакви лични, обществени, морални и законови норми на човешко поведение и го характеризира като личност без каквито и да е било задръжки, жестока и брутална. Основната теза на защитата на Панюков пък бе, че той не е осъзнавал действията си поради получена в миналото травма, съобщи Dnes.dir.bg.

На 4 февруари 2009 г. Манчо Панюков закла двамата си сина - на 5 и 8 години, и подпали къщата на своя тъст в село Осиково. При пожара пострада смъртоносно и съпругата му Биляна, която почина по-късно в "Пирогов". Тогава обгоряха и няколко нейни роднини.

Мотивът на Панюков да извърши зверското престъпление, според експертите, е бил нежеланието му да се раздели с жена си. Той решил да я убие, след като дни преди това тя му заявила, че не иска да живее повече с него, напуснала го и заминала от Гоце Делчев при родителите си в Осиково.

"Ако  смъртните присъди не бяха отменени в нашата държава, Манчо Панюков  трябваше да получи смъртно наказание. И животните не убиват така децата си, а той унищожи две фамилии ". Така жителите на гърменското село Осиково коментират окончателната присъда за детеубиеца Манчо Панюков.

КОМЕНТАРИ

ННН22:27 - 14.09.2011
ИЗВЕРГ И НЕНОРМАЛНИК,НУЖНО Е СМЪРТ!
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK