Посвещават „Опера фест Банско" на 200-годишнината от рождението на Верди

плакат: Община Банско

В края на август (30-ти и 31-ви) в курортния град Банско, превърнал се в територия на духа и целогодишна туристическа дестинация, любителите на музикалното изкуство могат да се потопят в магията на операта с два концерт-спектакъла на Държавна Опера Русе.

През първата вечер от феста на откритата сцена на площад „Никола Вапцаров” почитателите на изящното ще се насладят на балетния щедьовър по Пьотр Илич Чайковски „Лебедово езеро”.

Сюжетът е по мотиви от старинна немска легенда за прекрасна девойка, превърната в бял лебед. В четирите действия на балета се редуват реални и фантастични картини.

Празнувайки своето пълнолетие в парка на двореца, принц Зигфрид се весели с приятели. Прелитащо над парка ято лебеди го привлича след себе си. Той отива в гората и там, на брега на езерото, сред лебедите принцът вижда танцуващата на лунна светлина Одета.

Одета е омагьосана от злия магьосник Ротбарт и е с човешки облик през нощта, но се превръща в лебед през деня. Денем тя е царицата-лебед и има корона на главата. Покорен от нейната красота и потресен от разказа ѝ, Зигфрид се кълне на Одета във вечна любов.

Във втората вечер от феста Държавната опера Русе ще представи великото произведение на Джузепе Верди „Риголето”. Ще участват солистите Диана Василева, Йорданка Любенова, Петър Костов, Нико Исаков. Диригент на спектакъла ще бъде Найден Тодоров.

Начален час на спектаклите – 20:30 часа. Вход – свободен!

Елате в града под Тодорка – струва си!

 

плакат: Община Банско

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK