Отпадъците на плажовете ще се събират разделно още от този сезон

Снимка: Infomreja.bg

С концесионерите и организациите по оползотворяване обсъдихме възможността още този туристически сезон да започне разделно събиране на отпадъците на плажовете. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, който заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова участва във Варна в среща с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за оползотворяване на отпадъците. На срещата бяха дискутирани подготовката за летния сезон, засилването на контрола и мерки за ограничаване на замърсяването и оползотворяване на отпадъците от пластмаса по плажовете.

„Поисках концесионерите и организациите да поставят информационни табели за събиране на отпадъците разделно и да има места, на които да може да се изхвърля пластмасата“, каза министър Димов в изявление пред медиите след срещата. Той посочи, че всяка година в световния океан се изхвърлят по 13 млн. тона пластмасови отпадъци. Над 80% от тях се генерират от сушата и един от основните източници на замърсяването са плажовете и крайморските заведения. Затова според министър Димов, въпреки че проблемът е международен и вече се търсят решения на ниво ЕС, всеки човек трябва да е част от решението. „Кръговата икономика е най-авангардната политика на ЕС в момента, идеята е това, което днес наричаме отпадъци, утре да наричаме суровина“, обясни той.

След края на идния сезон ще съберем опит от разделното събиране и с бранша ще започне дискусия по подготовката на законодателни решения, с които разделното събиране на отпадъци по плажовете да стане задължително от следващия сезон, каза министърът. Той съобщи, че в рамките на Българското председателството на Съвета на ЕС е започнала дискусия по минипакета за кръгова икономика, който се отнася до пластмасовите отпадъци. „През юни ще имаме политически заключения на  министрите по околна среда. На тази база ще започне подготовката на законодателство в рамките на ЕС и съответно подготовка на национално законодателство, което да отговаря на европейското. За сезон`2018 въвеждането на разделното събиране ще е доброволно, като тенденцията е за сезон`2019 то да стане задължително“, обобщи Нено Димов. Околната среда и нейното опазване е начин на мислене на първо място, но се постига най-трудно, категоричен беше той. Министърът отбеляза, че благодарение на инвестициите в пречиствателни станции през последните години качеството на водата по Българското Черноморие е значително по-добро, а това е условие и за по-успешен туристически сезон.

Министрите Димов и Ангелкова присъстваха на откриването на кампанията на Фестивален и конгресен център във Варна и НДК – „re: ФКЦ – Рециклирай! Културно е”. В централното фоайе на Центъра бяха представени три инсталации, изработени от пластмасови отпадъци, събрани на територията на комплекса. Министър Димов обясни, че целта на съвместната инициатива с НДК и неговите структури е да се насочи вниманието към ефективното използване на пластмасите. „Това е начин, по който чрез култура и възпитание ще се опитаме на направим опазването на околната среда от замърсяване с пластмаси част от нашето всекидневие в дългосрочен план“, каза министър Нено Димов при откриването на инсталацията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK