Постоянно действаща работна група към МЗХГ ще решава казусите в сектор „Пчеларство“

Снимка: бТВ

В началото на 2019 г. ще бъде създадена постоянно действаща работна група, която да решава казусите в сектор „Пчеларство“. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов, който се срещна с представители на протестиращи пчеларски организации. Той изтъкна, че работната група ще контролира изпълненията на взетите решения за подобряване на дейността в сектора.

„Ще започнем с най-неотложните неща, а именно смъртността при пчелите в страната. Набелязахме някои административни документи, които се явяват като пречка и би трябвало да се преработят. Обещахме си да се държим взаимно информирани по отношение на здравния статус на пчелите и проблемите, които те виждат на терен, а ние няма как да знаем за тях. Между двете страни има пълно разбиране“, категоричен бе заместник-министър Иванов. Той изтъкна, че един от другите проблеми при производителите на мед е многобройната численост на организациите, които ги представляват. До момента са регистрирани 17 организации, а днес в Министерството беше входирана декларация, подписана от над 40 организации.

Относно лабораториите за изследване, той  подчерта, че на територията на страната има такива действащи, но трябва да се преразгледа начинът на вземане на проби. Янко Иванов заяви още, че МЗХГ е отпуснало средства на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за закупуване на софтуер, който да оптимизира връзката между държавата и пчеларите, в случай на поява на масови заболявания.

По време на срещата стана ясно, че  сумата  по de minimis за пчеларите е в размер на 3,5 млн. лв.  Тези средства представляват 30% от разходите, които пчеларите са направили за зимно подхранване.

„Само два сектора в животновъдството получават средства по de minimis тази година. Това са овцевъдите и пчеларите“, подчерта директорът на дирекция „Животновъдство“ в МЗХГ Силвия Василева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK