Петрич сведе глава пред Апостола!

Снимки: Община Петрич

Хиляди петричани и гости на общината се включиха във факелното шествие

Хиляди петричани и гости на общината се включиха във факелното шествие за 147-годишнината от обесването на Васил Левски. 500 факли бяха запалени в знак на признателност и почит, символ на свободата и паметта българска. Шествието тръгна под съпровод на ударни инструменти, начело с портрет на Апостола и 20-метров национален трибагреник, носен от младежи в народни носии.

Във факелното шествие се включиха и официални гости на Петрич от общините Сандански, Разлог, Кресна и Струмяни. Пред паметник „Народни будители“ възпитаници на Общински детски комплекс – Петрич представиха с патос литературно-музикалната композиция „Следваме заветите ти, Апостоле“, в която прозвучаха знаменателни думи на Левски, записани в личното му тефтерче.

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков посочи, че личността на Апостола ще се вижда във времето, независимо и въпреки всичко, защото Левски е идея - идея за която си струва не само да живееш, а и да се бориш. „Нека бъдем будни за саможертвата на Васил Левски, защото само така ще продължим неговия път! България винаги ще има нужда от Апостола, от прочита на неговите думи, от посланията, които идват с тях! Те винаги ще респектират с най-голяма сила и ще изискват от нас!“, каза в словото си кметът Димитър Бръчков.

Д-р Георги Тренчев, член на УС на Общобългарски комитет „Васил Левски“ посочи, че за всеки българин е потребно днес да поднесе цвете пред един незнаен гроб и да сведе глава пред едно бесило. „Дошли сме, колкото да ти се поклоним, толкова и да се покаем, Апостоле“, подчерта в словото си д-р Георги Тренчев и допълни, че подвигът на Васил Левски не само ни вдъхновява, но и стряска.

„Съхранявайки делото на Апостола, ние съхраняваме България. Левски напомня на всички за дълга към Отечеството. Няма по-безспорна личност от тази на Апостола“, обобщи в Петрич д-р Георги Тренчев. Десетки граждани, институции и организации положиха цветя и венци, запазиха минута мълчание в памет на Васил Левски и загиналите за свободата на България!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK