Пуснаха под парична гаранция поръчителя на пребития дупнишки бизнесмен

Снимка: Infomreja.bg

64-годишният Георги Т. излиза на свобода срещу 5000 лв.

Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил, отмени определението на РС – Дупница, с което е взета мярка за неотклонение ,,Задържане под стража” по отношение на Георги Т. /неосъждан, на 64 години /. Съдът взема спрямо обвиняемия мярка за неотклонение „Гаранция в пари“, в размер на 5 000 лв. Той трябва да бъде освободен от мястото за задържане незабавно след внасяне на определената като гаранция парична сума.

Съдът счита, че към настоящия ранен етап от разследването са налице доказателства, макар и оскъдни, водещи до извод за съпричастност на обвиняемия към деянието, за което му е повдигнато обвинение. Това се установява от свидетелските показания. Въззивният съд намира, че към настоящия момент не съществува реална опасност, в случай че спрямо Георги Т. бъде взета по-лека мярка за неотклонение, същият да извърши друго престъпление.

С оглед необремененото съдебно минало на обвиняемия се установява още, че същият не е личност склонна да не спазва установения правов ред. От представената по делото медицинска документация се установява, че обвиняемият е с увредено здравословно състояние, с решение на ТЕЛК за 73% неработоспособност. От посоченото следва, че пребиваването в следствените арести не би се отразило добре на обвиняемия Георги Т., пише още в мотивите на Окръжен съд – Кюстендил.

Настоящата инстанция намира, че паричната гаранция в посочения размер ще има мотивиращо въздействие върху обвиняемия по отношение на последващото му процесуално поведение под страх от евентуално отнемане на гаранцията в полза на държавата и изменение на мярката му за неотклонение в по-тежка такава.

Георги Т. е привлечен кат обвиняем затова, че на 13.02.2020 г. в гр. Дупница, умишлено е склонил неустановени на този етап две лица да причинят средна телесна повреда на бизнесмена Христо К. от гр. Дупница, изразяваща се във фрактура на черепа, като неустановените извършители са нанесли на пострадалия удар в областта на главата с неустановен предмет - престъпление по чл. 129, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, за причиняване на средна телесна повреда, за което се предвижда лишаване от свобода до 6 години.

Определението е окончателно и не подлежи и на обжалване и протест.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK