Постоянен арест за майка и син, обвиняеми за засяване и отглеждане на коноп

Снимка: Infomreja.bg

Определението подлежи на протест пред Окръжен съд - Кюстендил

РС - Кюстендил, под председателството на съдия Елисавета Деянчева определи мерки за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на Д. Д. и С. И. /майка и син/, които са привлечени като обвиняеми за засяване и отглеждане на 267 броя растения от рода на конопа – канабис и за държане на съоръжение за производство на алкохолни напитки.

В искането си от Районна прокуратура – Кюстендил, посочват, че С. И. /на 49 години/ и Д. Д. /на 69 години/ са привлечени като обвиняеми за това, че на неустановена дата през 2019 г., в съучастие като съизвършители са засели и до 04.07.2020 г. са отглеждали 267 броя растения от рода на конопа / марихуана / в обособен парник и три ниви, в махала „Вучковата“ на с. Вратца.  

Изградено е капково напояване, открити са специални торове за отглеждане на канабис, спринцовки за определяне на количеството препарат. Мястото е трудно достъпно и до него може да се стигне само с високопроходими автомобили, има изградено видеонаблюдение, се посочва още в искането на прокурор Албена Разсолкова. За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 до 5 години и глоба от 5 000 – 10 000 лв.

В съучастие, като съизвършители, двамата са обвиняеми и за още едно престъпление по НК, за това че в нарушение на установения ред са държали предмети и технически съоръжения – метален съд с капак, свързан посредством медна тръба с варел, предназначени за производство на алкохолни напитки. За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 3 години.

Обвиняемата Д. Д. при разпита си, в присъствието на защитник е поела изцяло вината и за двете престъпления. Адвокат Димитър Димитров пледира за вземане на мярка за неотклонение „Подписка“ и за двамата, като се мотивира, че няма реална опасност обвиняемите да се укрият или да извършат друго престъпление, а по отношение на С. И., няма и наличие на обосновано предположение, че е извършител на престъпленията, за който е обвинен.

Съдът счете, че авторството на деянията не се разколебава от събраните към момента доказателства и за двамата обвиняеми. За тези престъпления се предвижда наказание „лишаване от свобода“. Предвидима е опасност от извършване на други престъпления, тъй като разследването е на ранен етап. Съществува възможност, обвиняемите да укриват доказателства и да заличават следи, се казва още в мотивите на съдия Деянчева.

Определението, с което РС – Кюстендил, взе мерки за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на майка и син – Д. Д. и С. И., подлежи на обжалване, с частна жалба или частен протест пред Окръжен съд – Кюстендил, в 3-дневен срок, считано от днес.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK