Постоянен арест за дупничанин, шофирал след употреба на алкохол и без книжка

Снимка: Infomreja.bg

40-годишният мъж е предизвикал и катастрофа с пострадал в село Бистрица

Мярка за неотклонение „Задържане под стража” по отношение на обвиняемия Богомил Б. /на 40 години/, взе Районен съд – Дупница, под председателството на съдия Мая Гиздова. Той е обвинен, че на 08.12.2019 г. в с. Бистрица, при управление на МПС, нарушавайки правилата за движение по пътищата, по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на Г. Д. като е управлявал автомобила след употреба на алкохол и без свидетелство за управление на МПС.

Наказателното производство е започнало за престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „б”, в сл. на чл. 342, ал. 1, във вр. с чл. 129 от НК. Пострадалата се е прибирала в тъмните часове към дома си, застигната е от обвиняемия, който я блъска, прегазва левия й крак, блъска я в оградна стена на къща, и след 10 м. спира и паркира. Изпробван е за употреба на алкохол. Техническото средство е отчело над 3 промила алкохол. Обвиняемият не е правоспособен водач, се казва в мотивите на Районна прокуратура – Дупница.

Защитникът на обвиняемия – адв. Райнов, пледира, че въпреки, че са налице две от предпоставките, обосноваващи вземането на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража” не съществува реална опасност обвиняемия да се укрие и да извърши друго престъпление, поради което моли на същия да бъде взета мярка за неотклонение „Домашен арест” или „Подписка”.

Съдът счита, че от събраните до момента доказателства по делото, може да бъде направено обосновано предположение, че обвиняемият Богомил Б. е извършил престъплението, за което му е било повдигнато обвинение. В случая се касае за извършено тежко умишлено престъпление след употреба на алкохол и от неправоспособен водач. Видно от приложеното свидетелство за съдимост, същият е осъждан за извършени престъпления от общ характер и тези му осъждания също сочат, че е налице действителна опасност обвиняемият да извърши ново престъпление.

Със Споразумение, влязло в законна сила на 27.05.2019 г. Богомил Б. се е признал за виновен за извършено престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК / управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 промила, като за това престъпление му е наложено наказание една година „лишаване от свобода”, чието изтърпяване е отложено за срок от три години, както и за извършено престъпление по чл. 345, ал. 2, във вр. с ал. 1 от НК / който си служи с табела с регистрационен номер, издадена за друго МПС /, за което му е наложено наказание четири месеца „лишаване от свобода”, което също е отложено за срок от три години. На основание чл. 23, ал. 1 от НК на обвиняемия Б. е наложено най-тежкото от двете наказания, а именно една година „лишаване от свобода”, отложено за срок от три години и „глоба” в размер на 200 лв.

Въпреки наложеното му наказание, обвиняемият отново е употребил алкохол и то в процентно съдържание около три промила, качил се е да управлява автомобил, въпреки че не е правоспособен водач, а и настоящото престъпление, за което му е повдигнато обвинение, е извършено в изпитателния срок.

По изложените съображения, съдът намира искането на представителя на РП – Дупница, за вземане на най- тежката мярка „задържане под стража“ за основателно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf
loading...