Постоянен арест за българин, издирван в Германия за опит за непредумишлено убийство

Снимка: Infomreja.bg

Решението е на Кюстендилския окръжен съд, председателстван от съдия Ваня Богоева

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 41-годишния Георги П., определи Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Ваня Богоева. Тя бе взета по искане на Окръжна прокуратура - Кюстендил, на база Европейска заповед за арест на лицето. Съдът постанови изтърпяване на мярката в затвора в Бобов дол, при режим на обвиняем с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението подлежи на обжалване или протест пред Софийски апелативен съд в 3- дневен срок, считано от днес.

Българският гражданин Георги П. се е явил доброволно в РУ-Кюстендил, на 19.12.2019 г., след като е разбрал, че от Р. Германия е обявен за международно издирване, във връзка с Европейска заповед за арест, с цел екстрадиция.

Същата е издадена от съдия към Районен съд – Мюнхен, и касае издирването на лицето във връзка с провеждано срещу него наказателно производство за едно общо престъпление – опит за непредумишлено убийство, опасна телесна повреда, осъществени в Мюнхен, като максималният срок на наказанието, което може да бъде наложено за деянието е „лишаване от свобода“ за срок от 15 години.

Това деяние съставлява престъпление и по законодателството на Р. България и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“, се казва в мотивите на съда. Окръжен съд – Кюстендил счита, че е налице и втората предпоставка за взимане на мярката - „съществува реална опасност от укриване“, независимо от заявеното в съдебно заседание желание за незабавно предаване в Германия.

Съдът приема, че единствено мярка за неотклонение „задържане под стража“ може да гарантира участието на исканото за задържане лице в същинското производство по Европейска заповед за арест, което е задължително.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK