Поставиха сателитен предавател на червеногуша гъска

снимки: МОСВ

В рамките на съвместен проект с МОСВ за пръв път фондация Льо Балкан успешно постави сателитен предавател, закупен със средства от ПУДООС, на една птица от застрашения от изчезване вид червеногуша гъска, съобщиха от екоминистерството. Това дава възможност на български орнитолози да следят миграционния път на застрашените птици от Дуранкулак до полуостров Таймир в Сибир, за който информацията е оскъдна.

Птиците избират партньорите си, докато зимуват в България и Румъния, но гнездят в Таймир. Сателитният предавател е поставен върху гърба на млада птица, която авторите на проекта са кръстили Мини. Той е снабден със соларна батерия и GPS. Предавателят ще изпраща сигнал до център в Тулуза, Франция, а оттам информацията ще бъде препращана до българските специалисти.

Проектът е тригодишен. Фондация Льо Балкан разполага с три сателитни предавателя. Този, който е поставен, е осигурен от МОСВ, а другите два са закупени от американска партньорска организация и от двама земеделски производители от Добричкия регион. Орнитолозите от фондацията изразиха признателност към МОСВ за подкрепата към проекта, както и надеждата, че през следващите дни ще успеят да хванат още две гъски, за да използват всички предаватели.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK