Всяка от нелегалните фабрики произвеждала по 100 000 кутии на ден

Снимки: МВР

От 2 до 8 години „лишаване от свобода“ могат да получат 23-мата задържани, които са привлечени като обвиняеми за производство на цигари в четири незаконни фабрики в страната.

Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение срещу лицата по чл. 234 ал. 2 във връзка ал. 1 от Наказателния кодекс. До момента е установено, че цигарите са произвеждани в четири незаконно работещи фабрики – две в Дупница и по една в градовете Горна Оряховица и Тутракан.

Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети, е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева.

По досъдебното производство са иззети всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др.

Иззети са още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол, също и веществени доказателства, свързани с основния предмет на разследване по досъдебното производство на Окръжна прокуратура-Пловдив – пране на пари – престъпление по чл. 253 от Наказателния кодекс. По  него предстои анализиране на доказателствения материал и повдигане, по преценка на наблюдаващия прокурор, на обвинения за посоченото престъпление.

За времето от 02 часа на 24 август 2018 г. до края на същия ден са  извършени 14 претърсвания и изземвания, огледи и др. следствени действия на териториите на областите Пловдив, Велико Търново, Силистра, Плевен, София, Кюстендил, Пазарджик и Варна.

Установено е, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден. Предотвратено е производството на други кутии с цигари с материалите /тютюн, хартия, картон, целофан, фолио, ципер, филтри и др./, необходими за изработването им, които са намерени и иззети от пригодените помещения.

При проведените следствени действия са участвали прокурори от Окръжна прокуратура-Пловдив заедно със служители от сектор „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Пловдив.  

На четирима от обвиняемите са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“, а спрямо останалите 19 обвиняеми с постановление на наблюдаващия прокурор е постановено задържане за срок от 72 часа, като в този период от време ще се прецени необходимостта от внасяне в съда на искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Досъдебното производство продължава с активни следствени действия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK