Посрещнахме 37-ия контингент от Афганистан, провел най-успешната мисия досега

Снимка: Infomreja.bg

Точно преди половин година близки и роднини изпратиха в първия мразовит зимен ден от 2018 своите момчета и момичета на мисия в Афганистан.

През ноември миналата година министър Каракачанов пожела на заминаващите войници успех и да се завърнат в пълен състав.

Днес, 6 месеца по-късно, отново в центъра на Благоевград дойдоха майки и бащи, деца и съпруги, които през сълзи посрещнаха своите герои.

На повече от 4 500 км разстояние от дома българският контингент е преминал през не малко трудности, които са допринесли за професионалното развитие на всеки един, и житейски уроци, които ще са в полза и за поколенията.

Под топлото лятно слънце бяха наградени огромна част от близо 160-те военнослужещи от 37-ия контингент от Въоръжените сили на Република България, които се завърнаха рано сутринта на 29 май от Афганистан, където в участваха в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“.

На летище София те бяха посрещнати от командира на Бригадно командване - Благоевград, полковник Красимир Кръстев. Той им благодари за безупречната служба и подчерта, че с професионализма си са допринесли за издигане на престижа и авторитета на Българската армия.

С подобни мисии се повишава доверието в армията, подчерта на днешната церемония областният управител Бисер Михайлов.

На тържествения ритуал бяха наградени военнослужещи от състава на контингента за проявен висок професионализъм и отговорност при изпълнение на задачите в мисията.

Военните получиха стъклени статуетки, сувенирни ножове „АК“, грамоти и значки. Наградите бяха връчени от името на министъра на отбраната, от името на началника на отбраната, от името на командващия на съвместното командване на силите и от командира на сухопътните воински.

Сред мъжете се отличаха и множество жени, участвали в мисията като част от лекарския екип, както и служещи в различни щабове.

Майка, посрещнала днес сина си, отбеляза, че най-тежка е била раздялата заради несигурността, опасността и отглеждането на детето – син, който мечтае да бъде като баща си. Носталгията и хилядите километри разстояние са причина за сълзите в очите на гордите родители и роднини, които ръкопляскаха на строените пред тях войни.

„Традиционно стана за нашите контингенти да се връщат с добри оценки от коалиционните ни партньори и с добра оценка от щаба, който управлява операциите зад граница. 37-мия контингент не прави изключение. Те имаха отлично представяне, напълно изпълнени задачи с много добра взаимопомощ между отделните формирования между отделните екипи. Както подчерта и генерал Тодоров – командващ на съвместното командване на силите, че това е един от контингентите, който най-малко е имал неуредици или проблеми. Това е един от най-успешните контингенти, който посрещаме“, сподели генерал лейтенант Димитър Илиев.

Най-сериозните трудности са свързани с метеорологичните условия и постоянната опасност. Имало е възникнали ситуации и при охранителната рота и при офицерите, и в медицинския екип, и в комуникационния възел. Тези ситуации са овладяни с професионализъм, спонтанност, подготовка и умения, подчерта в словото си Илиев.

37-ият контингент е съставен от национален елемент, екип от съветници, рота за охрана на летище Кандахар и щабни офицери. По време на мисията „Решителна подкрепа“ българските военнослужещи изпълниха успешно всички поставени задачи, свързани с денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, механизирани и пеши патрули, обучение, съветване и подпомагане на афганистански формирования.

Национален командир на контингента е полковник Митко Димитров от Инспектората на Министерството на отбраната, помощник-национален командир и национален командир на контингента в Кабул е полковник Румен Стамов от Съвместното командване на силите,  а командир на ротата  за охрана – майор Калоян Стоянов  от военно формирование 54 990 – Враца.

Преди броени дни беше извършено официалното предаване на задълженията в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ на 38-мия български военен контингент в Афганистан.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK