Посолството ни в Берлин показва за първи път пред публика картини от колекцията си

Снимки: МВнР

Представени са 22 произведения от днес до 27-и октомври

Двадесет и две произведения на изобразителното изкуство от колекцията на българското посолство в Германия са изложени за първи път пред публика от днес до 27 октомври в Българския културен институт в Берлин.

„Хората по време на пандемия особено ценят възможността да се докоснат до изкуство. Надяваме се към изложбата да има голям интерес“, казва посланикът ни в Берлин Елена Шекерлетова.

Сред авторите на картините са български художници от първата половина на ХХ век, задали посоките на изобразителното ни изкуство, както и едни от най-талантливите представители на поколенията, творили през 60-те, 70-те и 80-те години.

Акцент в експозицията представляват два акварела на Константин Щъркелов. Те ще бъдат показани само за един ден в рамките на официалното откриване на изложбата във връзка с представянето на каталога „Константин Щъркелов.

Самотникът скитник – 130 години от рождението на художника” от директора на Държавния културен институт към МВнР Снежана Йовева-Димитрова и директора на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева.

Освен на творби на Щъркелов, посетителите имат възможност да се насладят на творби на Йордан Гешев, Борис Иванов, Рафаел Михайлов, Васил Стоилов, Иван Табаков, Здравко Александров, Светлин Русев, Найден Петков, Йоан Левиев, Емил Стойчев, Йордан Кацамунски, Христо Тодоров, Митко Панайотов, Георги Баев, Владимир Гоев, Енчо Пиронков, Дария Василянска, Едмонд Демирджиян, Цвятко Дочев, Калина Тасева.

Картините са част от Художествения фонд на Министерството на външните работи. Той наброява над 3000 творби на български художници класици и съвременни автори и е определян като една от най-богатите сбирки на българско изобразително изкуство.

Изложбата в Берлин е част от инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи, в рамките на която произведения от колекциите на посолствата ни ще бъдат представяни пред широката публика.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK