Кметът на Благоевград за локдауна: Това ще донесе непоправими последици на бизнеса в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

В сряда ще се състои заседание на Кризисния щаб

Необмислено решение, без достатъчно мотиви и всяващи страх у хората. Така определи кметът Румен Томов решението на новосъздадената Комисия за борба с К-19 към ОбС-Благоевград.

Комисията за борба с коронавируса преповтаря функциите на Комисията по здравеопазването, заяви Томов.

Кметът отбеляза, че в съобщението, изпратено до медиите, пише, че Комисията е взела решение, а по-надолу в текста е отбелязано, че това е предложение.

Сряда ще се състои заседание на Кризисния щаб, за да се обсъдят мерките и да се вземе подобно решение.

Когато се взимат такива решения, от такава институция, би трябвало да се направи анализ на епидемичната обстановка, на броя на положителните проби в общината, да се направи съпоставка какъв е техният брой спрямо този в областта.

Според кмета и данните, които получава от август насам, процентът на заболелите в общината е един и същ спрямо процента заболели в областта. Ако тази мярка е наложителна, то тези мерки трябва да се приложат и за цялата област, и за цялата страна, заяви Томов.

„Моето лично мнение е, че това ще донесе непоправими последици на бизнеса в Благоевград, който е изключително крехък в момента, всички са на ръба на бръснача. Ако ние предприемем тази мярка, стотици ще останат без препитание и без бизнес.“

Кметът каза още, че при локдауна през март бизнесът се е стабилизирал за около 2 месеца, а сега ще бъде унищожен дребният и средният бизнес в общината.

Президентът на АУБ също е разговарял с кмета Томов, притеснен от предложението. Той е заявил, че това ще бъде пагубно за университета.

Градоначалникът определи, че на фона на стреса и фалитите, подобни „пресилени“ решения – необосновани, биха довели до непоправими последици за общината.

„Ние сме царе в България да създаваме комисии. Постоянно създаваме комисии, които дават решения и препоръки, но е важно всяко предложение да бъде обсъдено.“

Според кмета в Благоевград има много положително проби, защото както в общината, така и в областта се правят огромен брой тестове дори и спрямо тези в други областни градове.

„Гледайки положителните проби на брой население, ще се види, че нещата не са дотам трагични.“

Кметът каза, че маските няма да бъдат задължителни навън, но всичко зависи от самосъзнанието на гражданите.

Хората са много притеснени! Кризисният щаб е за това, да се обсъжда, а след това аз ще издам заповед за взетите мерки, допълни Томов.

Относно сигналите на граждани, които ще протестират, ако бъде взета подобна мярка, Томов заяви, преповтаряйки думите си от предни изказвания, че толерира протеста като форма на граждански дух и мнение.

„На това заседание аз присъствах. Бяха предложени 26 мерки, които да се обсъдят, но те вече са обсъждани на ОКЩ. Но това предложение и последвало решение не бе обсъждано там.“

Кметът заяви, че до момента не е разговарял с членове на ОКЩ, за да събира мненията им или да „ги уговаря“.

„Не провеждам предварителни разговори, не съм от тези политици“, каза Томов.

Относно второто предложение на Комисията да се въведе вечерен час за непълнолетни до 20 ч. кметът каза, че е видно, че градът е пуст във вечерните часове.

Това значи, че ние трябва да заложим огромен ресурс, който да следи хората, което не е необходимо, защото трябва да се оказва родителски контрол, заяви Томов.

Вчера преди заседанието на Комисията, председателят ѝ – д-р Янкулски, обяви, че има идея за КОВИД таксита.

„Вие, ако ми намерите един човек, който да транспортира болни до София, ще му дадем награда за Човек на годината.“

Кметът обяви, че се провеждат ежедневни разговори с медицински сестри, които да работят в КОВИД отделенията, а заплата е около 2800 лв., но никой не желае да рискува живота си. Масовата психоза, заяви Томов, е причина и климатик да остане демонтиран в болницата, защото хората ги е страх да извършат монтажа.

Положението е сериозно, но мерките мисля, че са достатъчни.

Мисля, че ще се стигне до противоречие межди бизнеса и мерките. Но ако министърът обяви локдаун на София, то и Благоевград ще бъде затворен, каза Томов.

Кметът цитира Томислав Дончев, според когото „трябва да се движим по тънка линия, за да запазим бизнеса и живота на хората“.

По повод създаването на Комисията, Томов обяви, че създаването ѝ е реплика на Комисията по здравеопазването към ОбС.

На брифинга на кмета присъстваха и притеснени граждани, собственици на малки фирми. Мъж запита дали Общината ще поеме отговорност при евентуално затваряне на бизнеса в града. А кметът каза, че нито Общината, нито държавата имат подобен финансов ресурс.

Гражданинът запита какво би се случило с работниците във фирми. Кметът каза, че дори вечерният час за заведенията не е повлиял за намаляване на броя заразени.

Знам до какво водят подобни мерки, мнението ми е, че те не трябва да се предприемат. Това ще бъде докладвано на ОКЩ, завърши Томов.

В страницата си във Фейсбук кметът написа: 

Противопоставянето от страна на мнозинството в общински съвет заема застрашителни размери. Дезинформацията, която се опитват да създадат, цели да разруши доверието помежду ни. Вчера присъствах на заседание на комисията по здравеопазване, на която беше сформиран Консултативен съвет (Комисия за борба с COVID-19) към Общински съвет Благоевград, чийто състав припокрива изцяло състава на здравната комисия. Единственото различно в двете комисии е наименованието им. Правомощията, които имат и двете по отношение на налагането на задължителни противоепидемиологични мерки, също не се различават и те не притежават такива правомощия.

Разпространеното прессъобщение от Общински съвет смятам за меко казано некоректно. Решението на комисията в частта за наложените като задължителни мерки – като необмислени и прибързани. Тази комисия, както и всяка друга, може да предлага на щаба само проекти за решения, а не решения със задължителен за щаба характер. Ние добре разбираме, че ситуацията е много сложна, а заразените са много. Важно е обаче да се знае, че ако Националният щаб, в който има безспорни специалисти и медици, не налага подобни крайни мерки, трябва и ние да изчакаме и да се съобразим с тяхната преценка. Нещо повече, за бизнеса и хората в Благоевград едно подобно затваряне ще бъде пагубно. Много хора ще останат без работа и респективно без доход, бизнесът няма да се справи с още една пауза, която ще нанесе тежък икономически удар. Хората трябва да спазват дисциплина и да се съобразяват с мерките на Националния щаб, за да предпазят здравето си и това на близките си, но нямат нужда от допълнителни финансови притеснения. Ние и в община Благоевград, и в Общински съвет трябва да мислим как да подпомогнем лекарите и болниците, това е приоритет в момента, това е и единствената необходима мярка, за да помогнем на всички. Когато се взима такова кардинално решение следва то да почива на конкретни данни и задълбочен анализ, не са достатъчни само добрите намерения. Заболеваемостта в община Благоевград спрямо областта от началото на пандемията се движи с един процент, почти постоянен и ако мерките, които се предлагат бяха ефективни, то би следвало цялата област и държавата да бъдат затворени.

Общинският кризисен щаб ще заседава на 25-и ноември и всички предложения направени от Комисия за борба с COVID-19 към Общински съвет ще бъдат представени и обсъдени.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK