Ден 2 в Парламента: Страсти, страсти, страсти

Защо имаше викове, скандали и неразбирателство?

Депутатите се скараха за това дали оставката на министрите от кабинета "Борисов-3" да бъде включена в дневния ред на законодателния орган.

Заместник-председателят на Народното събрание Татяна Дончева не иска трибуната на Народното събрание да се превръща в някаква менторска правна лекция или някакво юридическо сборище за лекции. Подаването на оставка на Министерския съвет е нарочен акт, посочи тя и настоя да не се губи излишно време. 

Юристът Надежда Йорданова от "Демократична България" заяви, че тогава, когато има гласувана оставка, МС изпълнява функциите до избирането на нов Министерски съвет, (както е по Конституция - б.р.).

Александър Ненков от ГЕРБ добави, че днес хубаво щяло да се види кой е управляващ и кой е опозиция. Той не знае накъде да се обърне, когато говори на опонентите на ГЕРБ в 45-то Народно събрание. На мен ми е ясно каква е целта - искате да унижите ГЕРБ и Бойко Борисов, но трябва да знаете, че така унижавате всички хора, подкрепили този кабинет. Колкото и да не ви харесва, все пак трябва да се съобразите, подчерта Ненков.

Изборите минаха и отговорността е на вашите рамене. Колкото по-бързо направите правителство, толкова по-бързо омразният кабинет на Борисов ще отиде в историята, изтъкна той. "Стегнете се, направете си кабинет и кабинетът на Бойко Борисов ще отиде в историята", каза Александър Ненков.

Мика Зайкова от "Има такъв народ" заяви, че оставката трябва да се гласува и се противопоставя на това да се наричат текстовете на Конституцията и законите смешни.

В крайна сметка законотворците решиха оставката на правителството да влезе в дневния ред на Народното събрание.

Не само, че трябва да бъде гласувана и приета оставката, но на този стол трябва да дойде този, който я е внесъл, заяви Георги Свиленски от БСП. Депутатът попита дали Борисов е внесъл лично оставката, изразявайки съмнение дали не се е случил държавен преврат.

Свиленски призова Митева да положи всички усилия - институционални и законни, премиерът да бъде доведен в пленарната зала.

От своя страна Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" заяви, че не е изненадан, че ПГ на ГЕРБ има нужда от правни консултации. Той поиска пряко излъчване на заседанието, защото щяло да е интересно.

Тома Биков също се включи в първата караница на 45-то Народно събрание. "Какво ще се случи, ако тази оставка бъде приета. Направете правителство веднага и Бойко Борисов няма да е премиер. Какво ще се случи, ако тази оставка бъде отхвърлена, попита Тома Биков.

Няма, отвърна му глас от залата. "Искам юрист да ми го каже, не фен", отвърна депутатът от ГЕРБ. "Смешни работи правите. Оставка може да се иска, да се гласува вот на недоверие, може и три пъти да я гласуваме, да дойдем извънредно тук. Ще загубим два часа в глупости, няма да увеличим така авторитета на парламента", каза още Биков.

Депутатите от 45-ото Народно събрание гласуваха оставката на министрите от кабинета "Борисов-3". Законотворците гласуваха депозираната оставка с пълно единодушие. Гръмки аплодисменти огласиха пленарната зала.

По време на дебатите за гласуването на оставката на кабинета Йордан Цонев от ДПС заяви, че когато спорът започнал, бил много впечатлен от думите на Александър Ненков, че целта на точката от дневния ред е да унизи българския премиер.

"Понеже е денят на Конституцията, някак си се чувствам задължен по точката да говоря малко за Конституцията. Не може български премиер да бъде унизяван, като се вика в Народното събрание, когато трябва да се яви пред Народното събрание, когато трябва да даде отчет, когато трябва да подаде оставка пред Народното събрание. За всеки българин това трябва да е въпрос на чест", коментира Цонев.

По думите му това поведение не било чест както за българския премиер, така и за министрите, а и за ГЕРБ като цяло. Конституцията повелява, че цялата власт произтича от народа, ние излъчваме изпълнителната власт и ние я контролираме. Властта в България трябва да се върне в българския парламент, настоя Цонев.

Той даде за пример отсъствието на премиера от пленарна зала за четиригодишното си управление и запита депутатите дали това поведение на министър-председателя било нормално. Йордан Цонев настоя парламентаризмът да бъде възстановен такъв, какъвто повелява Конституцията. Има институционална криза, която се изразява в нарушената координация и контрол между институциите, в нарушения диалог между институциите, а Конституцията повелява да има диалог, координация и взаимен контрол, настоя Цонев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че оставката не е просто формален юридически акт, загубен в спор. Това е логически завършек на една вредна политика в последните години, посочи Нинова и допълни, че това е една политика, разградила държавността и ни докарала до последните места в Европа.

Тя предупреди, че оставката е само пропукване на модела, но предстои още много работа преди да бъде отстранен този модел от управлението на страната. "Днес повече от всякога се очаква промяна. Ние в последните 4 години не само искахме промяна, но я формулирахме в пет вота на недоверие. Времето доказа, че сме били прави и всички ни аргументи се виждат ясно", посочи Нинова.

Според нея някои виждат промените чрез промяна в Конституцията, но преди да се промени Основният закон, трябва да се промени сегашното.

Христо Иванов от "Демократична България" поздрави всички юристи за деня на Конституцията. Днес е денят, в който не можем да не кажем, че има много описания за кризата на държавността и наистина оставката не е просто формален акт, а тя трябва да се превърне във вододел - властта да се върне в институциите, настоя Иванов.

Удържането на републиката и на властта трябва да бъде публична, а не бащиния - това е, което ние всички трябва да правим. Това е голямата национална задача, категоричен бе Христо Иванов.

Арман Бабикян от коалицията "Изправи се! Мутри вън" настоя да се върви по дневния ред, а не да се слушат лекции на министри в оставка. За страната ни е по-голям проблем кои министри носят денонощно маска на Бойко Борисов, подчерта Бабикян. Той поиска още веднъж депутатите да вървят по дневния ред. А по темата за депутатите, правили си селфи в болниците, се закани, че ще направи изложба от тях в Народното събрание.

Председателят на Народното събрание Ива Митева му направи забележка и го увери, че се движат по дневния ред.

Според Бабикян оставката на "Борисов-3" е трябвало да бъде подадена още миналата година, когато хората протестирали по десетките площади на градовете в България и чужбина. Той благодари на хората, които се борили за оставката на Борисов.

"Честита оставка най-накрая на мутрата". Така депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира лаконично оставката на министрите от кабинета "Борисов-3".

Йорданов не отговори на въпрос на журналистите дали ще подкрепят идеята на ГЕРБ за мажоритарния вот. Той призова журналистите спокойно да прочетат какво е написал Слави Трифонов на Фейсбук страницата си с аргумент, че медиите са достатъчно умни.

Оставката на кабинета "Борисов-3" бе приета в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който от повече от година не е влизал в пленарната зала на парламента и дори депозира оставката си от поста писмено, а не лично пред новите депутати, преди да обяви, че излиза в отпуска. Това негово действие възмути Мика Зайкова, доайенът на 45-ото народно събрание и председателстваща първото му заседание. Днес премиерът трябваше да бъде изслушан в парламента за Плана за възстановяване и устойчивост. С излизането на Борисов в отпуск обаче това очевидно няма да се случи.

С викове "Оставка" депутатите посрещнаха здравния министър Костадин Ангелов.

Тя отдавна е подадена, изтъкна той. Със загриженост той изслушал депутатите. Не разбирам едно, кога сме истински - когато говорим от парламентарната трибуна или когато стоим в залата без маски, подчерта той.

Ето, госпожо Дончева, вие не носите правилно маската, скастри той заместник-председателя на НС. С критика той се обърна и към останалите депутати, като дори и председателят Ива Митева посегна и си сложи маската.

Благодаря ви , господин Хаджигенов, че си сложихте масова, обърна се той към народния представител от "Изправи се! Мутри вън!". Госпожо Манолова, не искам да водя диалог с вас, обърна се към депутатката Костадин Ангелов.

Българските лекари не заслужават това, което се случва в тази зала, отсече Ангелов вече от името на лекарското съсловие.

Предизборната кампания свърши преди повече от седмицата, припомни здравният министър. Припомни и как някои сега вече депутати са горили маски и са отричали съществуването на пандемията.

Мен ме е срам като лекар, обясни Ангелов.

Той изтъкна, че здравният министър носи отговорност за управлението на кризата, а не НОЩ. Мерките се подават от главния държавен здравен инспектор, изтъкна министърът. Той ще продължи да дава брифинги за пандемията.

И с третата вълна се справихме, подчерта Костадин Ангелов.

Депутати влизали в болниците за два дни и за да си направят снимка, по думите му, а лекарите продължавали да водят битка.

Коронакризата стои като предизвикателство пред българските граждани, коментира здравният министър. Само екипната работа може да спаси пациента, докажете, че хората в тази зала са на висотата да спасят цяла България, настоя Костадин Ангелов.

Решението за разформироването на Националния оперативен щаб влезе като проблем и в пленарна зала и стана тема на трибуната на Народното събрание.

БСП посреща с тревога решението на Министерски съвет да бъде разформирован НОЩ. Това обяви Георги Михайлов от БСП. Оставането на държавата без управление на кризата буди все повече страхове сред хората. Михайлов иска здравната комисия, която ще се създаде, да проучи документите по работата на НОЩ.

Закриването на Националния оперативен щаб в този момент е абсолютно немотивирано, защото не сме преодолели третата вълна на пандемията, заяви от своя страна и депутатът от ДПС Джевдет Чакъров. По думите му разпускането на НОЩ е безотговорен акт към настоящия момент с оглед притесненията в обществото. "Правителството в оставка трябва да изпълнява всички ангажименти, включително и по отношение на управлението на кризата, на пандемията. В такъв аспект този оперативен орган беше необходим и внасяше определена яснота", посочи Чакъров.

Според него със закриването на НОЩ се подхожда доста безотговорно, а този процес трябва да се преодолява. Третата вълна не е преодоляна, крие много сериозни рискове и към днешно време ние сме на второ място по смъртност в рамките на ЕС.

Чакъров подчерта, че здравната система полага огромни усилия в борбата с COVID-19 в страната. Необходимо е да се вземат адекватните мерки в това отношение и ние поддържаме, че трябва да има такъв оперативен орган, защото това касае здравето на всички нас, на гражданите в цялата страна и цялата ни общественост, каза още Чакъров.

Като активно мероприятие за дестабилизация на управлението на пандемията. Тази позиция изрази Александър Симидчиев от ДБ в декларация. Кое наложи това, какво мерки се налагат сега, недоумява той. Не се разбра кой и с какви мотиви разпореди разформироваме на щаба, подчерта народният представител.

Освен това от ДБ смятат, че е необичайно премиерът да излезе в отпуск точно днес, когато го викат в парламента. Закриването на НОЩ било решение в стил след мен и потоп, според доктор Симидчиев. По думите му това застрашава живота и здравето на хората и техните близки. Губи се нотката на хуманност, категоричен бе той. Политическите решения днес ще имат ефекти днес и след време, прогнозира Симидчиев.

И Мая Манолова изрази възмущението си от закриването на НОЩ от парламентарната трибуна. Българските граждани искат да знаят защо България стана шампион по смъртност, изтъкна тя. НОЩ може и да е освободен от работа, но не и от отговорност ,по думите й. Тя поиска изслушване по темата на премиера Бойко Борисов. Хората се интересуват от управлението на кризата, по мнението й. Този въпрос интересуват повече хора от препирните за оставката на Борисов, посочи Мая Манолова.

Даниела Дариткова от ГЕРБ настоя за спазване на мерките в НС. Отговорността да се гарантира спазване на противоепидемичните мерки в пленарна зала е на председателя на Народното събрание, настоя Дариткова.

В Народното събрание се допускат хора без маски, посочи Дариткова и призова народните представители да носят маски си. Моля ви за ред в залата във връзка с противоепидемичните мерки, настоя Дариткова.

От БСП не подкрепят мажоритарната система за гласуване. Това заяви червеният депутат Крум Зарков, който коментира пред журналисти в кулоарите на Народното събрание внесения законопроект на ГЕРБ за мажоритарен вот.

По думите му в предишните парламенти социалистите вече са имали възможност да се произнесат. БСП смята, че чистата мажоритарна система, за която се говори, съвсем не е удачна в българските реалности. Тя ще доведе до много по-малко представителност на парламента и по-лесното закупуване на мандати, предупреди Зарков.

Той е доволен, че "Има такъв народ" също се отнася отговорно, въпреки че тяхната позиция е различна.

Промяната може да е плод на много сериозно усилия и обсъждане, която обаче Крум Зарков не смята, че може да се състои в момента.

Припомняме, от името на ИТН вчера Тошко Йорданов не заяви за приоритет коренната промяна на избирателната система, каквато е платформата на ИТН, опираща се на референдума от 2016 г. За сметка на това обаче от ГЕРБ заявиха намерението си да изпълнят обещанието на Слави Трифонов, на което обаче лидерът на ИТН възрази остро с позиция в фейсбук.

"Демократична България" са против варианта на мажоритарен вот, предлаган от партията на Слави Трифонов. Това стана ясно от коментара на Христо Иванов в кулоарите на парламента. Това ще навреди на българската демокрация. Но партията склонна да обсъжда варианти на избирателна система с по-мажориратен елемент. Това трябва да стане обаче чрез задълбочен анализ. В момента имало по-спешни неща, които да се решат вместо мажоритарен вот, по думите му.

"Не се възпалявайте! Всички ходове, които виждам да играе Бойко Борисов са абсолютен хазарт и блиц... ако може да направи някакви финт на някого и който се хване - не му се връзвайте на всички тези неща." Така заместник-председателят на Народното събрание от "Изправи се! Мутри вън" Татяна Дончева коментира предложението на ГЕРБ за мажоритарен вот.

Тя обясни, че мажоритарната система изисква райониране и равна тежест на мандати. Някои някога да ви е говорил такова нещо, да го е правил и да има идея? Като има идея - тя трябва да се работи една или две години, но как си представяте мажоритарните райони, запита Дончева.

По думите й това, което е направено за Велико Народно събрание през 90-те години не издържа като тежест. Може ли един от трите софийски МИР-а плюс Варна и Бургас да избира един мажоритар, а същевременно четиримандатните райони да избират един мажоритар, недоумява Татяна Дончева.

Тя смята, че трябва тази работа да се пресече. "Като предлагате идеи, това не е само да си правите хватки. Понеже на Бойко Борисов му трябва да се закачи за Слави Трифонов, той си служи по този начин. Не че Бойко Борисов е по-подготвен, но стига с тези импровизации. Няма нужда просто всяка такава подхвърлена реплика да ви превъзбужда, по-спокойно го гледайте. Това са плитки играчи и те 12 години си разиграваха коня, защото са намерили село без куче. Ходят си, ходят си и вие мислите, че правят голяма политика. Установяваме къде е системата за гласуване и се оказва, представете си - онези пунктове за гласуване, въведени някога от Йордан Соколов са пренесени в другата сграда. Добре, ако твърдите, че сте правили ремонт независимо за колко лева, може ли да преместите онези допотопни пунктове в другата сграда, няма ли да купите някаква аудио, нормална уредба за гласуване. Изскубали пунктовете от устройствата - пестите ли, какво правите. Като се местите от сегашната къща в нова къща да не би да си носите 20-годишния телевизор или чушкопека от терасата. Аз съм изумена, какво е това нещо", коментира Дончева. Тя продължи с възмущенията си: "Може ли такова нещо вчера да дойде парламентът, всички стаи да са заключени или две-три заети от парламентарна администрация, само стаите на ГЕРБ да са отключени и те си пребивават там, а останалите депутатите щъкат тука безстопанствени по коридорите. Това някакви нормални условия ли са?"

Тя недоумява още как може да се твърди, че се унижава един премиер, когато трябва да дойде да си подаде оставката в Народното събрание.

Дончева е работила с всякакви хора, сменяли се всякакви власти, но не е допускала, че такъв бардак може да съществува. Тя даде да се разбере, че няма да се хване на процедурните номера на ГЕРБ.

Текст по материали на news.bg.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK