Последният Никулден за рибарниците в "Стумско". Търговците: Всичко свърши!

Снимка: Infomreja.bg

Лидия Николова и съпругът ѝ Никола вече 33 години се изхранват с отглеждане и продажба на риба в благоевградския квартал „Стумско“.

Тази година ще е за последно, повече от категорично заяви Лидия. Тя отказва да говори пред журналисти и дори ги гони, тъй като думите ѝ са едни и същи: „Пазарът умря!“.

„Вчера съм изхвърлила в Струма над тон и половина зарибителен материал, ей така, без да искам нищо“, каза разочаровано жената.

Основният проблем според нея е в държавата и европейските програми и субсидии. Лидия е твърдо убедена, че парите не отиват при хората, които работят и кандидатстват за европроект, а мисли, че „всичко е нагласено“.

Не може субсидията, отпускана за килограм бял амур, да е 0,40 лв., твърди търговката.

Пазарът ден преди светлия Никулден е беден. Рибарниците също. Причината, обясняват хората, е, че храната за рибите е скъпа, самият хайвер не си заслужава да се отглежда, цената на рибата скача, а хората нямат възможност да си позволят дори и шаран за празника.

Причините тази година да е последният Никулден, в който вадя риба, са чисто икономически. Няма полза от развъждането и продажбата на шаран, бял амур и толстолоп. Всичко си отиде!, допълни Лидия.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK