Посланикът ни в Скопие: Свързаността на Балканите ще укрепи добросъседските отношения

Снимка: МВнР, архив

От българска страна бе подчертано, че цлта на Берлинския процес е да модернизира обществата в Западните Балкани

На 28 октомври 2020 година бе проведена работна закуска в рамките на Съвместното председателство на Берлинския процес между България и Република Северна Македония, в присъствието на външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, посланиците на държавите от Западните Балкани, както и посланиците на Германия и България в Скопие Анке Холщайн и Ангел Ангелов.

Посланик Ангелов изрази съжаление за невъзможността на двете страни да сближат максимално своите институции по време на Съвместното съпредседателство, поради неочакваното избухване на пандемията от COVID-19. В същото време, обърна внимание, че Берлинския процес, чийто инициатор е германския канцлер Ангела Меркел, е чудесен пример за последователната поддръжка, която България и другите подкрепящи разширяването държави-членки на ЕС оказват на региона.

От българска страна бе изрично подчертано, че целта на Берлинския процес е да модернизира обществата в Западните Балкани, за да могат същите да са подготвени да се справят с бъдещи препятствия. Беше посочена ролята на икономическата, културната и транспортната свързаност за утвърждаване на добросъседските отношения в региона.

Посланик Ангелов подчерта тясната координация по дневния ред на Съпредседателството на Берлинския процес, с участниците и партньорите от Европейската комисия, Съвета за регионално сътрудничество, както и с доскорошното Хърватско председателство и настоящото Германско председателство на Съвета на ЕС. В заключение, заяви, че с Република Северна Македония сме заедно в Берлинския процес и заедно ще продължим напред.

Министър Османи оцени положително свършеното до момента от България и Република Северна Македония, заявявайки, че заедно с българската страна е създадена основа за постигането на видими и измерими резултати. Изрази очакване инициативата за придвижване с лични карти между страните от Западните Балкани да бъде сред темите за разговор на Срещата на министрите на икономиката по Берлинския процес, в София, на 5 ноември тази година.

В заключение, посланик Холщайн акцентира върху факта, че настоящото съпредседатество е първо по рода си между държава-членка на ЕС и страна-кандидат. Оцени, че целта на Берлинския процес е повишаване на регионалното сътрудничество между страните от Западните Балкани, което ще бъде в полза на гражданите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK