Посланикът на Кралство Нидерландия представи приоритетите и ценностите на ЕС пред студенти от АУБ

Снимка: АУБ

Посланикът на Кралство Нидерландия у нас Том ван Оорсхот изнесе лекция пред студенти от Американския университет в България вчера вечерта. Тема на лекцията беше „Холандското председателство на Съвета на Европейския съюз и фундаменталните ценности на ЕС“.

Срещата беше открита от президента на АУБ Страци Кулински, който изрази своята благодарност към посланика за отделеното време и интересната тема, която ще представи пред членовете на общността на АУБ. Посланик Том ван Оорсхот предложи срещата да премине под формата на дискусия и окуражи младите хора да задават въпросите, които ги вълнуват. Той представи 4-те основни приоритета на 6-месечното холандско председателство на Съвета на ЕС.

Първата точка, по която той говори беше за миграцията и сигурността. Той сподели колко е важно страните-членки на ЕС да се придържат към правилата и процедурите, тъй като това е основния механизъм, чрез който ЕС работи успешно и се справя със ситуацията. Другите приоритети, които посланикът сподели, бяха свързани с промените в климата и съхраняване на ресурсите, осигуряване на силно евро и Европа като иноватор и създател на нови работни места.

Според него, много е важно да има мобилност за работа в рамките на ЕС и каза, че трябва да се работи за постигане на равенство във възможностите за развитие и заплащането за гражданите на Европейския съюз. Относно съхранението на ресурсите и климатичните промени, посланикът подчерта необходимостта всички ние да повишаваме своята информираност и да промотираме сред съгражданите си затворен цикъл на използване на ресурсите, в който няма остатъци и разхищение.

След представяне на приоритетите, посланикът припомни на присъстващите фундаменталните ценности на Европейския съюз и призова младите хора да се борят за тях. Той изрази убеждението си, че това е начинът да се предотвратяват неочаквани развития в ЕС и посочи, че въпреки трудностите, при справянето с всяка една криза ЕС става все по-силен.

Европа е най-голямата икономическа сила в света и за да продължим растежа трябва да уважаваме нашите ценности. В Европа съществуват нови възможности за развитие, трябва да се обърне внимание на дигитализацията, електронната търговия и същевременно да се мисли в посока за защита на личните данни и авторските права, каза посланикът.

Накрая, Н. Пр. Том ван Оорсхот каза, че Нидерландия е готова да предостави експертиза и помощ на България във връзка с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Той посъветва България да започне подготовка възможно най-скоро, да обучи гражданите, да назначи правилните хора на правилните позиции скоро, за да могат те да навлязат в работата, да бъдат изготвени ясна програма и приоритети, и да се фокусира върху икономическото развитие и създаване на работни места.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK