Пощальонът от Плетена излезе в болнични, мълчи за изчезналите пари за пенсии

снимка: greentech.bg

Пощальонът Светлозар Юсев от сатовчанското село Крибул, за когото има съмнения, че е присвоил парите за пенсии на десетки жители на Крибул, Осина и Фъргово, от вчера е излязъл в болнични.

Веднага след запечатване на пощенския клон в общинския център, той се е почувствал зле и се уредил с почивка за 10 дни, тъй като му открили бронхопневмония. Болничният лист му е издаден от д-р Искрен Кальонев, който му е братовчед.

Жителите на Плетена се съмняват в заболяването му, тъй като цяла сутрин се разхождал по площада и нямал вид на болен човек. Началниците му от „Български пощи" в Гоце Делчев са категорични, че ще предадат болничния лист на Юсев в прокуратурата за проверка.

Около 4000 лева са констатираните на този етап липси от пощата в община Сатовча. Започналата вътрешна проверка установи, че откраднатите пари са били предназначени за пенсии. Подозренията са, че пощальонът Светлозар Юсев е задигнал сумите. Възрастните хора са си плащали при Юсев и сметките за ток, вода и дори за телефон, които също не са били отчитани по предназначение, а са присвоени.

За Светлозар Юсев ИНФОМРЕЖА научи, че преди няколко месеца е бил уволнен дисциплинарно от фирмата за луксозно френско бельо „Евромода" заради присвояване на пари, кражби и използване на служебния автомобил за лични цели. Той работел в цеха на френската фирма в Якоруда като шофьор-домакин и от цеха в Сатовча возел за цеха в Якоруда и обратно материали за производството и готова продукция.

Юсев е бил уволнен дисциплинарно именно за кражби и продажби на готова продукция. Цената на един комплект елегантно френско бельо, произвеждано само за износ в цеховете на „Евромода” в Сатовча и Якоруда, струва десетки евро. Коментира се, че той продавал бельото на черно, за да издържа любовница.

Хората от Сатовчанско обаче не се интересуват от личния живот на пощальона и не желаят да го коментират, но пък задават въпроса кой и как го е назначил като материално отговорно лице, след като веднъж Юсев е бил уволнен, и то дисциплинарно за кражби и присвояване от шивашките цехове на „Евромода”.

От БСП-Сатовча заявиха, че за освободените постове в пощата имали свои предложения, но били пренебрегнати. От ДПС също са категорични, че нямат пръст в назначението на пощальона Юсев и началничката на пощата в Сатовча Невена Маринска, която е напуснала работата си като експерт в отдел „Екология” в общинската администрация на Сатовча, за да оглави пощенския клон.
”Някой кадрува зад гърба ни", бе лаконичен в коментара си относно назначенията лидерът на БСП - Сатовча Милко Серкьов.

Репортер на ИНФОМРЕЖА разговаря и с бащата на началника на пощенския клон в Сатовча Невена Маринска - Цветан Марински. Той бе категоричен, че дъщеря му няма пръст в липсата на парите за пенсии на хората. Той опроверга слуховете, които замесват името на дъщеря му в схемата за източване на пощенския клон.

Марински, известен в региона като Брандо, заяви още, че е разговарял с ревизорите, които го уверили, че Невена Маринска няма да носи отговорност за присвоените от Светлозар Юсев пари. Пощальонът получавал като отделна и лична пратка и като  материално отговорно лице парите за пенсиите, за които е бил задължен да представя отчети.

”Не знам как така се случи, че преди да затворят банката и да започне ревизията, в медиите излезе информация, която за малко не ме доведе до инфаркт, защото обвинения имаше и срещу дъщеря ми. Това не представлява ли банкова тайна и кой дръзна да нарушава законите, преди да е излязла официалната информация за виновните лица", коментира Цветан Марински.

Марински е дългогодишен горски служител, известен с водената през години битка срещу няколко горски директори. В зората на демокрацията бе активен член на СДС, на ДСБ, после на ГЕРБ, на Атака, и последно на ДПС. Няколко пъти уволняван и възстановяван на работа в ДЛС ”Дикчан”, срещу него има завеждани десетки дела за клевета от кметове и държавни служители от община Сатовча.

Както ИНФОМРЕЖА писа, пощенският клон осъмна вчера затворен и с назначена ревизия заради липсващи пари. След приключване на проверката, събраните материали ще бъдат предадени на прокуратурата.

Вчера от "Български пощи" са изплатили пенсиите на 12 възрастни хора. Други седем пенсионери все още не са си получили парите, въпреки че на картоните им пише, че сумите им са преведени по сметките. Явно прокуратурата ще разследва случая за документно престъпление, коментираха от ръководството на пощите.

Тепърва ще се изяснава кой и как е подписал картоните на ощетените възрастни хора. Документите ще бъдет предадени за графологична експертиза.

 

КОМЕНТАРИ

99923:24 - 11.06.2014
Крадеца е вуйчото на Юсев,д.р Кальонев,неговия шеф д.р Ивайло Моллов и цялта депесарка чета.Невена е чист човек.
Brando21:42 - 31.05.2014
не нападайте детето ми ще ви еба путката майчина на всички копелета
до г-н Джуков11:55 - 31.05.2014
ами не ги правете сензациите бе господине та медиите да не ви пишат , забравихте се господине забравихте се , кражбата на пенсиите на на бедните пенсионери ли е сензация или това че въпросния е продавал френски сутиени и прашки за да издържа любовницата ли ? Да сензанции са но са жалки защото Доган ги научи всички да крадат от държавата защото не била тяхна . И се краде поголовно кой от къде свари . В пощите пък си стана професията - крадец традиция .Само във вашата община поне трима пощенски служители трябваше да са вече в затвора . А Кальонев пощата в Плетена и той ли не е крадец . Еххх г-н Джуков жалко за такива като вас защото и вие сте в графата крадец.
Иван11:17 - 31.05.2014
Аз отдавна съм излезнал от тинята- но явно повечето от Вас още не са :) Злобните кучета ще си лаете и ще плюете всички кой колкото си ще. ГЕРБ никога повече не трябва да се връща на власт- но докато има мръсни, ТЪПИ, подкупни ОВЧАРИ като Вас- така ще бъде положението. Ти не можеш да пишеш а си тръгнал да коментираш- дори сигурно и името не можеш да си напишеш на Кирилица- вземи научи малко български език и как да пишеш пък тогава си давай мнението.

FACEBOOK