Посетителски инфоцентър в Самоков ще популяризира Национален парк „Рила“

снимка: infomreja.bg, архив

Посетителски и информационен център ще бъде изграден в Самоков за нуждите на Дирекция „Национален парк Рила“, съобщиха от правителствената пресслужба. Необходимият за тази цел имот ще бъде закупен, като Министерският съвет възлага на директора на дирекцията да сключи с кмета на община Самоков договор за покупка в полза на държавата на имот – частна общинска собственост.

След придобиването на имота той става публична държавна собственост и се предоставя безвъзмездно за управление на Министерството на околната среда и водите за нуждите на дирекцията.

Имотът е с площ 513 кв. м и ще бъде закупен на цена от 36 400 лв. без ДДС. Средствата ще бъдат осигурени по проект от Оперативна програма „Околна среда” 2007-2013 г., по който дирекцията е бенефициент.

Центърът в Самоков ще се обособи на възлово място, свързано с основните туристически потоци, водещи към защитени територии. В предвидената за изграждане модерна многофункционална сграда ще се обособят зала за провеждане на презентации и обучение на организирани групи, места за експозиции и интерактивни модули, офис помещения.

Това ще даде възможност за информиране на посетителите за природните ценности на Националния парк „Рила“, ще се предоставя полезна информация за туристическите маршрути, местата за отдих и правилата за поведение в защитената територия. Създават се и условия за извършване на интерпретативни и екологични образователни програми, насочени към учащи от различни възрастови групи, природолюбители, посетители и гости на Самоков и близките курортни комплекси.

С друго решение правителството предостави управлението на части от имот - публична държавна собственост, на Националната агенция за приходите за нуждите на териториалната й дирекция във Варна.

Имотът се намира в район „Владислав Варненчик“ в морския град и ще се използва от дирекцията за съхранение на архивни единици и конфискувани, отнети и изоставени в полза на държавата стоки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK