В Седмицата на гората служители и гости празнуват 105 години ДЛС „Дикчан“ - Сатовча

На снимката вляво: Кметът на община Сатовча - Арбен Мименов, общинският съветник Зайра Ибишева и директорът на ДЛС "Дикчан", Исмаил Моллов

Двоен празник честват днес служителите на ДЛС "Дикчав" - с. Сатовча. Освен Седмицата на гората те отбелязват и 105 години от основаването на горското предприятие, което е трансформирано в ловно.

Празничният ден започна с ловно изложение и история в снимки в чест на годишнината, което бе подредено в сградата на ТП ДЛС „Дикчан“.

ДЛС "Дикчан" е създадено през 1913 година и всеки свой рожден ден празнува в Седмицата на гората. През този си век съществуване ловното стопанство в Сатовча се е утвърдило като водещо в областта на опазването на флората и фауната.

Директорът Исмаил Моллов, ръководството и служителите днес за поредна година се поздравиха с добрите успехи и посрещнаха своите гости.

Дикчан е местност и ловно стопанство в община Сатовча, в Родопския рид Дъбраш. Местността се намира в най-високата част на общината под връх Унден, а след построяването на база на горското стопанство край река Бистрица, се използва и терминът „Новият Дикчан“. 

На територията на горското стопанство се намират защитените територии “Конски дол“ и „Тъмната гора“, както и държавната дивечовъдна станция "Дикчан". В местността Дикчан съществуват две хижи и още една постройка, които служат за покриване на нуждите на дивечовъдната станция.

За любителите на ловни приключения Държавно ловно стопанство “Дикчан” е предпочитано място за лов и почивка и не само защото се намира в красивите Югозападни Родопи, а и заради изобилието от дивеч.

Географското положение на района, мекият средиземноморски климат, обусловен от близостта му до река Места и намиращия се в съседство язовир "Доспат", създават условия за развитие на основните видове дивеч.

Освен това територията на резервата е осеяна с исторически забележителности като: древни тракийски светилища, римски мостове и бойни охранителни кули от средновековието. Екскурзиите до архитектурните резервати Долен и Ковачевица от времето на българското възраждане носят на туристите неповторими преживявания.

В такава обстановка ловът винаги е успешен и приятен. Обект на лов са благороден елен, елен лопатар, муфлон, дива свиня, сърна, глухар, както и хищниците - вълк и лисица. Дребният дивеч е представен от заек, яребица, кеклик, белка и дива котка.

 

КОМЕНТАРИ

Rodylubec19:23 - 03.04.2018
да иба вашата майка помашка
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK