Поредни награди за училището в Хаджидимово в навечерието на 1-ви ноември

Снимки: СУ-Хаджидимово

Отличията са от първото издание на Националния конкурс „Асен Разцветников“

В навечерието на 1 ноември - Деня на народните будители, в СУ "Никола Вапцаров" - Хаджидимово, получиха наградите от първото издание на Националния конкурс „Асен Разцветников“.

От общо 255 произведения, участващи в него, 29 са наградените творби. Измежду тях са и тези на възпитаниците на Заприна Глушкова - старши учител по български език и литература. Петчленна журираща комисия оцени сътвореното от 171 души от цялата страна, както и извън нея.

Надпреварата за поезия и проза бе организирана от Община Горна Оряховица, НЧ „Напредък 1869“ и Литературен клуб „Асен Разцветников“ на тема „С пламъка на родолюбието“. Срокът за участие бе от 2 март до 30 юни.

Най-много творби има в трета възрастова група – над 18 г. В нея бяха подадени 151 стихотворения и 56 разказа и есета. Активни са и младите хора между 14 и 18 г., включили се с 11 поетични  и със 17 произведения в немерена реч, сред които е и това на десетокласничката от СУ-Хаджидимово, Наталия Таранинова.

12 стихотворения и 8 прозаични творби бяха изпратени в първа възрастова група – 11-14 г., сред които са и тези на шестокласничката Илиана Влахова, седмокласничката Анелия Спахиева и осмокласничката Елена Бъждарова, отново от училището в Хаджидимово.

Стихотворенията бяха оценени от жури в състав Ивелина Цветкова – редактор в издателство „Многоточие“ и Станка Бонева – редактор във варненския вестник „КИЛ“.

Нелеката задача да преценят кой се е справил най-добре в раздел „Проза“ имаха Даниел Меразчиев – писател, редактор и основател на Литературен клуб „Многоточие”, който впоследствие прераства в Издателска къща „Многоточие”, председателят на горнооряховското НЧ „Напредък 1869“ Атанас Петров и главният библиотекар на Общинска библиотека Горна Оряховица - Светла Гъркова.

Ето и завоюваните позиции на учениците от СУ „Никола Вапцаров“, които работиха под ръководството на Заприна Глушкова:

I възрастова група /от 11 години до 14 години/:

Второ място за есето „ОТВОРИХ СЪРЦЕТО СИ ЗА ТЕБ“ с автор Илиана Красимирова Влахова – 6. клас

Трето място за есето „МОЯТА ПРОМЕНЕНА БЪЛГАРИЯ“ с автор Елена Михаилова Бъждарова – 8. клас

Поощрителни награди за есето „ЖИВЕЕМ В ЗЕМЯТА БЪЛГАРСКА“ на Анелия Илиева Спахиева – 7. клас  и за разказа „ПЛАМЪКЪТ НА ПРОМЯНАТА“ на Наталия Ангелова Таранинова – 10. клас (II възрастова група - от 15 години до 18 години)

Награди за заелите първите места във всяка възрастова група в двата раздела са диплом и парична награда.

Заелите второ място във всяка възрастова група в двата раздела са диплом и картина от местната художничка Марияна Гайдарова – такава е наградата на Илиана.

Наградите за трето място, както и поощрителните награди във всяка възрастова група в двата раздела са диплом и книга, осигурени от Литературен клуб „ Асен Разветников”, както и предметни награди от Виваком България.

"Имайки предвид пандемичната обстановка във връзка с Ковид 19, смея да твърдя, че кошмарният вирус не успя да спре порива на моите ученици. Истински се радвам на това, че те нито за миг не се отказаха да творят, въпреки сложната ситуация, напротив с още по-голяма сила прегръщат всяко ново предизвикателство, което им предоставям с всеки нов конкурс. Честити награди, мили мои! В очакване сме и на другите, нали знаете – заедно можем много!", коментира Заприна Глушкова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK