Пеперудено шоу, етноработилница и много настроение на Празника на пеперудата край Раждавица

Снимки: Борислав Крумов

Пеперудено шоу озари уникалния Полско-Скакавишки водопад, който се намира в едноименното село в Кюстендилско. Стотици гости от цялата страна и чужбина се включиха в единствения по рода си празник, който стартира с поход до водопада, а след което се пренесе в местността „Чардака“ край село Раждавица.

„Водите на водопада се спускат от 71 м. височина, като той е трети по големина в България, с уникални природни дадености и голямо биоразнообразие. В района се срещат около 600 вида нощни пеперуди и 150 вида дневни пеперуди. Голяма част от пеперудите използват за храна определени видове растения.

Изчезнат ли растенията, изчезват и съответните видове пеперуди. Опазването на това богатство, зависи от нас – жителите на района. Нямаше как да не посветим на това чудо и празник“, коментира организаторът на проявата и председател на сдружение „Роден край“ Борислав Крумов.                                                                

Така след 4-годишно прекъсване той заедно с Община Кюстендил решават да възобновят празника, който се превръща в една от емблемите на региона.                                                            

Истинска атракция за всички присъстващи бяха пана, изработени изцяло от цветни пластмасови капачки. Децата ги събирали в продължение на месеци, а накрая успели да сътворят шедьовър на изкуството.

„Всички гости бяха много впечатлени и от подредената фотоизложба на пеперуди. Те бяха заснети от известната фотографка Ирина Скендерска и предизвикаха голям фурор. Повечето от видовете не са виждани от хората, но въпреки това тя е успяла да ги покаже през фотообектива си“, обяснява още Борислав Крумов.

Етно работилница привличаше стотици на „Чардака“

Специално изградена етноработилница привличаше стотиците гости на празника, които имаха възможността да се докоснат до традиционни занаяти от Кюстендилския край. Единственият кошничар – Димчо Занев, показа майсторлък в изплитането на кошници, а специално за най-малките, занаятчийката Милена демонстрира рисуване върху дървени лъжици с мотиви от българската шевица.

„Толкова цвят и красота на едно място не се вижда често. Деца пременени като пеперуди, занаяти и разбира се прохладната река. Бяхме повече от впечатлени“, коментираха гостите на празника.

За любителите на екстремните спортове беше направена и демонстрация на основните правила за рафтинг, а всички гости можеха да се потопят в чистите води на река Струма.

Празникът продължи с концерт на кюстендилската рок група „Ръсти стрингс“, който забавляваха всички гости в продължение на часове.  

Естествено на финала всички си обещаха, че празникът ще продължи и през следващата година, на същото място и по същото време.

Заявки за участие пък вече са дали туристи от цял свят, обяви още Борислав Крумов

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK