Показаха в изложба "Спасените съкровища на България"

Снимка: бТВ

Над 300 експоната, спасени за страната при различни акции на МВР, са изложени в Националния археологически институт с музей при БАН.

Изложбата е озаглавена „Спасените съкровища на България“. Тя е част от събитията на Европейската година на културното наследство, а откриването й съвпада със седмицата, в която се чества Денят на българската полиция – 8 ноември.

На церемонията по официалното й откриване тази вечер ще присъства министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Спасените съкровища на България“ е плод на неуморния труд на служителите на МВР от Главната дирекция „Национална полиция“, Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“, Главната дирекция „Гранична полиция“, областните дирекции на МВР в страната и музейните институции в борбата им за опазване на българското културно наследство.

Изложените над 300 експоната илюстрират всички периоди в хилядолетната история на днешните български земи. С усилията на служители от различни структури на МВР културно-историческите ценности са спасени от нелегален износ, незаконна търговия или сериозно увреждане и са съхранени за националната памет. Сред тях се открояват най-голямата известна досега колективна находка от медни брадви от втората половина на V хилядолетие пр. Хр., коринтски шлем от края на VI в. пр. Хр., колективна находка от златни накити и бронзови предмети от средата на II хил. пр. Хр. и икони от Тревненската школа.

Годишно у нас се водят по около 120-140 досъдебни производства за незаконна археологическа дейност, каза на специална пресконференция преди откриването на изложбата главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор „Културно-исторически ценности“ в ГДНП.

Според него, направено е немалко по отношение на нормативната рамка, но сега е много важно обществото да промени мисленето си, за да се противопостави на набезите на иманярите, които навлизат в археологическите обекти, разрушават ги, разпродават историческото ни минало, а така се губи възможността за запазването им като национално съкровище, за попълване на историята на региона, както и за развитие на местните политики, свързани с културния туризъм.

Важно е хората да осъзнаят, че културно-историческото наследство не е само за музеите, а и за хората. Когато допускаме то да напуска пределите на страната ни, губим национална идентичност, каза на свой ред главен инспектор Емил Александров от ГДБОП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK