С песни и благословията на Неврокопския митрополит осветиха църквата край Троково

Снимка: Община Симитли

Многохиляден събор се случи в навечерието на Петковден край Тросково за освещаването на новата църква, наречена на света Петка. Над 3000 вярващи, от Тросково, от Симитли, от близо и далеч, събраха поляните край Тросково за храмовия празник на църквата „Св. Петка“ и хайдушка сбирка. Хубавото време докара стотици потомци на хора от някога многолюдното село Тросково на поляните край църквата.

Тази година храмовият празник беше много важен ден за всички. Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим рано сутринта отслужи водосвет за освещаване на иконостасa, иконите и църковната утвар. След това извърши и Света Божествена литургия и освещаване на храма. Над 4 часа хилядите миряни стояха на крака, докато владиката освещава една от най- красивите черкви в община Симитли. След освещаването на храма, Неврокопският митрополит Серафим, освети и новоизградената чешма пред входа на божия дом. Над  20 казана с курбан и всички хлябове благослови владиката и поръси хората със светена вода. 15 жертвени животни, принесени и дарени от благочестиви хора, бяха раздадени на миряните за здраве.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, народните представители Стефан Апостолов и Даниела Савеклиева, общински съветници, кметове на околните села на Симитли и много гости седнаха на дългите трапези, които оградиха църквата.

Община Симитли, тази година, съвместно със сдружение „Хайдути“, ни върнаха във времето на нашите предци. Обстановката беше автентична, пренесохме се във времената на дедите ни. На призива празнуващите да са в народна носия откликнаха мнозина, които с гордост показаха семейни реликви на празника. А пъстротата в старите одежди обагри поляните край хубавата църква.

Хайдутите пристигнаха по стръмната пътека до черквата с гръм на пушки и извиха дълги хора на поляните. Атракция за празнуващите бяха уникалните оръжия и носии, които показаха от сдружение „Хайдути”.  Да съхраняваме родовата памет, традициите, националната ни идентичност  и да приобщаваме, колкото може повече млади хора“, такова е желанието на организатори и участници в празничния ден в Тросково.

Строежът на храма започна преди 11 години на място на старо светилище, белязано от руини. Църквата, каквато я виждаме днес, е вдигната изцяло с доброволен труд и пари от дарения. Уникална архитектура има храмът там, който е възстановен на основите на православен храм отпреди векове. Братята Стоян и Тодор Траянови, които са инициатори за възстановяването на вековния храм, заедно с кмета Апостолов, който е основен благодетел, бяха развълнувани и щастливи, че са успели да докарат до хубав завършек богоугодното дело.

Вярващи, празнуващи имаше навсякъде по поляните край църквата. Хората тази топла събота бяха повече от всякога на Петковден тук за освещаването на красивата нова църква.

В богатата фолклорна програма участие взеха  мъжки, женски и детски певчески групи от община Симитли, танцов състав „Кръшно хоро” към читалище „Св. Климент Охридски”. Гости на празника бяха самодейните колективи от читалищата в Разлог, Белица и Баня. За добро настроение на всички гости  ще се погрижиха и любимците на хората в общината- оркестър „Идоли” свириха и пяха за празнуващите край село Тросково.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK