Социалният министър на гости в Банско

Снимки: Община Банско

Министър Сачева и придружаващите я посетиха три от социалните звена

Кметът на Община Банско Иван Кадев и народният представител от Благоевградски район Александър Мацурев бяха домакини на работна среща с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова.

В първата част на срещата екипът на кмета Иван Кадев дискутира с министър Сачева проблем, поставен от родители на деца с увреждания, за създаване на социален център от типа на защитените жилища на хора с увреждания след навършване на 18-годишна възраст, които не могат да получават грижи в домашна среда. Министър Сачева пое ангажимент тази заявка да бъде включена в изготвяната Национална карта на социалните услуги за финансиране с държавни средства. Изграждането на такъв център в Банско е възможно да стане в кратки срокове.

Община Банско е една от общините в страната, където се предлагат най-голям брой разнообразни социални услуги, които обхващат всички възрастови групи. Кметът Иван Кадев потвърди ангажимента на общинската управа тези услуги да се развиват и през този мандат броят им да нарасне.

„Отношението на обществото към хората в неравностойно положение е мерило за неговата интелигентност и зрялост. В община Банско има създадени добри условия и имаме добри перспективи в социалната област. Ангажирани са много хора с добър капацитет и квалификация и засега нямаме сериозни проблеми. Няма да оставим в нужда съгражданите ни – това са нашите родители, нашите деца и близки. През 2020 г. от общинския бюджет са заделени за дофинансиране на социалните дейности почти половин милион лева. Ще продължаваме да търсим решения чрез собствени възможности, европейски програми и с финансиране от държавата. Има кадрови проблеми с някои специалисти, като медицинските сестри, с които не можем да се справим сами”, заяви кметът на Банско.

Във втория етап на срещата взеха участие директори и служители на социални звена от общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда. В препълнената зала на Посетителския информационен център в Банско имаше представители на неправителствения сектор, родители и близки на лица с увреждания, ползватели на социални услуги и много граждани. Гл. експерт по хуманитарни дейности в Община Банско Йорданка Цакова направи мултимедийна презентация напредлаганите 18 социални услуги на територията на общината.

В своето изказване пред аудиторията и в отговор на въпроси от присъстващите, министър Деница Сачева сподели проблемите и перспективите в социалната политика. Като един от основните фактори, който рефлектира върху реализирането на всички планове и намерения, тя посочи човешките ресурси. „В момента има парадокс – има нужда от нови услуги, има възможност да се разкрият, а няма кой да работи в тях. Много общини се въздържат да откриват нови дейности, защото не могат да ги обезпечат с кадри”, посочи министър Сачева, като даде за пример драстично намалелия брой кандидат-студенти за специалностите по социалните дейности в универститетите. Но не само висшите специалисти са недостатъчни. Липсват и такива с по-ниска степен на квалификация. Затова ще се въведе верификация на социални умения. Сертификатът за това ще дава възможност за работа в социалните услуги на по-ниските нива, където недостигът на кадри е още по-голям.

Министър Сачева и придружаващите я посетиха три от социалните звена, предлагащи услуги в гр. Банско – Дневен център за деца и младежи с увреждания,

Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – седмична грижа и Защитени жилища 1 и 2.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK