Български овчарски кучета от Кюстендил с награди от изложби във Враца и Монтана

Снимки: личен архив

МК за Българско овчарско куче "Пауталия" -  Кюстендил, се представи на Международна киноложка изложба CACIB за всички породи "За Купата на кмета на Община Враца" във Враца и на Юбилейната международна изложба  CACIB за всички породи и Специализирана изложба за Българско овчарско куче "Св. Дух" в Монтана.

Кучетата във Враца бяха оценявани от съдийска бригада от Украйна и България. 

МК за Българско овчарско куче "Пауталия" -  Кюстендил, участва в изложбите с кучетата Горан, Жасмин, Александра, Балкан и Пирин със собственици Емил Терзийски и Владо Лехчански.

Кучетата бяха отличени в различни класове.

МК за Българско овчарско куче "Пауталия" -  Кюстендил, членува в Български киноложки клуб /БКК/ за Българско овчарско куче /БОК/, който официално е регистриран в министерството на земеделието през 2009г. Иначе още от 80-те години има създадени клубове и организации, за тази порода.

В БКК за БОК, на отчет се водят над 1400 кучета. Организацията единствена в България има право да издава легитимни международни родословия. Всички кучета са чипирани и се водят в племенната книга на организацията и министерството на земеделието.

Председател на кюстендилския клуб е Владислав Лехчански, а Емил Терзийски е отговорник по селекцията и развъдната дейност. Клубът набира членове и любители на породата. Всеки е добре дошъл!
 

Местният клуб за Българско овчарско куче е основан през 2016г. от двама ентусиасти, и любители на породата-Емил Терзийски и Владислав Лехчански. В момента разполагат с 25 кучета, основно по Костенски и Разложки линии.

Това е една от най древните и само и единствено Българска порода. Българското овчарско куче е бил и си остава незаменим помощник на българина, като основно се ползва за охрана на стада овце от хищници и кражби. Също така, се ползва за охрана на складове, имот, и други селскостопански животни. Не трябва да забравяме, че нашето куче, също така, освен верен помощник, е и приятел, другар, и член на семейството. Именно на него са разчитали нашите овчари в планините, защото един вълк, като влезне във стадото-няма милост, дави и убива всичко наред.

Овчарството е бил основен поминък за българина хилядолетия наред, и това е бил единствения помощник и охранител на стадата, от мечки, вълци и крадци. Българското овчарско куче, е гордо, непоколебимо, и безстршно. То е едро на ръст, рунтаво и с навъртяна опашка. Българското овчарско куче, не трябва да има страх. То или побеждава в битка, или умира! При него няма задна скорост.

"Всички още от деца знаеме песничката за "Шаро е още малко кутре". Това са Нашите Шаровци, Мечовци, Балкановци, и т. н. Надяваме се нашата порода-Българска, да добива все по голяма популярност, както у нас, така и в чужбина. На 25. май, бяхме във Враца, а на 26. май в Монтана. Нашият клуб се представи отлично с 4 първи, 3 втори, едно трето и едно четвърто място, с което се гордеем.

Надяваме се, тези уникални кучета да добиват все по - голяма популярност, както у нас, така и в чужбина, защото това е нашата си - Българската порода!!! Който един път се е докоснал до тези уникални кучета, завинаги остават в сърцето му. Много обичат и пазят децата, и всичко в къщи-буквално си дават живота за всички от семейството и дома. Нека подържаме Българското и българските традиции живи, за напред, и за идните поколения. Това куче е национално богатство, и трябва да го запазиме и развиваме" каза за ИНФОМРЕЖА Емил Терзийски. 

 

 

КОМЕНТАРИ

Тони Василев15:34 - 28.05.2018
Въведете коментар...
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK