Сигнали за наводнени мазета и дворове на къщи в Дупница и селата

Снимки: Община Дупница

Кризисният щаб към Община Дупница проведе свое извънредно заседание тази сутрин и обобщи сигналите и действията от изминалата нощ след обилните дъждове.

Към 19.00 часа вчера са получени първите сигнали за протичане на изкуственото езеро в Парк "Рила", както и за излизане от коритото на река Бистрица в най-ниската й част.

На място да се запознаят с обстановката веднага са заминали зам. - кметът на Дупница и Председател на щаба Крум Милев, заедно с Велислава Георгиева-служител по сигурността, еколога на общината Десислава Борисова, Управителят на Парка - Димитър Недев, кметът на село Бистрица Кирил Огненски.

За предприемане на дейности по задигане на изкуствените диги са се отзовали веднага жители от селото, които са участници в "Доброволния отряд". Течът от езерото е спрян. 

9 сигнали тази нощ са получени за наводнени мазета и дворове на къщи от града и в селата.

В село Блатино, кална маса е заляла дворовете на 3 къщи. Милев е разпоредил веднага техника на общинското ВиК-Дупница да пристигне на място, за да започне последващи действия по разчистването. 

В село Самораново е отнесена дига на напоителна канавка, и настилката на ул. "Марков камък" е отнесена. проблемът е разрешен с помощта на жители от селото, осигурена техника.

На ул. "Васил Разсолков" в кв. "Горна махала" в Дупница, придошлата река Отовица е отнесла подпорна стена на къща тази нощ. Дворът е под вода. На място са пристигнали хората от кризисния щаб и от Пожарна безопасност. Взето е решение, с оглед опасността от падане на къщата, живеещите да бъдат евакуирани. "Предложих веднага на хората да ги настаним, но предпочетоха да отидат при свои близки", заяви Милев. 

Сигнали са получени и за наноси и скални маси по главен път Е-79. Началникът на КАТ-Дупница Радослав Стоилков веднага е предприел действия по уведомяване на фирмата по поддръжка на главния път за предприемане на незабавни действия.

"През цялата нощ бяхме на всички подадени сигнали и следяхме абсолютно всички критични точки на реките. Продължаваме да следим нивата на реките в общината и сме в готовност да предприемаме действия, там където се наложи. няма отнесени мостове, коритата са пълни, продължаваме да следим нивата на реките и водоемите в града и селата.

Поддържаме 24 часа връзка щаба, както и с кметовете на населените места", обобщи Милев. 
При проблеми, жителите могат да подават сигнали денонощно на 0701 5 92 59 и 0879 523 474. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK