12 паметника в центъра на Благоевград ще бъдат осветени

Колаж: Infomreja.bg

В навечерието на празника на града, паметниците придобиват нов вид

По идея на кмета на Община Благоевград , инж. Румен Томов, стартира инициативата "Памет и слава", монтиране на осветление на паметниците, намиращи се на територията на общината. Осветлението ще е постоянно и ще се стопанисва от институцията. Проектът стартира с монтиране на осветление на 12 броя паметника и скулптурна композиция в централна градска част: 

1.    Паметник на Гоце Делчев на пл. „Македония“

2.    Паметник на Македоно-одринското опълчение „ Майка България“  пл. „ Мите Марков“.

3.    Мемориал „ Делчевия род “ в двора на храма „Въведение Богородично“

4.    Паметник на майор Иван Орлински  в двора на храма  „Въведение Богородично“

5.    Паметник Христо Ботев   пл. „Народни будители“

6.    Паметник на Ичко Бойчев кв. „Вароша“

7.    Паметник на Ильо войвода  кв.“Вароша“

8.    Паметник на Георги  Измирлиев – пл. „Георги Измирлиев“

9.    Паметник на Димитър Благоев – пл.“Георги Измирлиев“

10.    Скулптурна композиция  „Движение“ на пл. „Георги Измирлиев“

11.    Паметник на майор Орлински при стадион „Христо Ботев“

12.    Паметна плоча в памет на загиналите във войните за Обединението и Независимостта на България – пл. „Георги  Измирлиев“.

Осветените скулптури и паметници ще спомогнат  много за формирането на естетична нощна атмосфера на площадното пространство и в парковете.          

Фокусът на инициативата "Памет и слава", според градоначалника, е  културно –историческите обекти, паметниците в града , да възпитават стремеж  към подражание и да ни напомнят историята и делото на видните български личности, дали живота си за Родината. Осветяването им ще бъде една провокация,  преосмисляне и пренасяне в съвременността, порив към знанието! Другият съществен принос на тази инициатива е, че нощния облик на града и монтираното художествено осветление на паметниците, ще привличат вниманието на туристите и гражданите. 

"Вярвам, че благоевградчани ще оценят тази идея и проект! Важно е да помним и да отдаваме почит! Отношението към историята може да се демонстрира чрез съвременни художествено -изразни средства. И тази инициатива е доказателство за това!“, каза инж. Румен Томов и добави, че за празника на Благоевград, 5-ти октомври, ще се пуснат.

В града и землището на Благоевград, обектите на културното наследство, по списък на Националния институт за недвижимо културно наследство са 120 на брой, общо в общината са 171. 

В Благоевград се намират: 87 архитектурно – строителни паметници, 19 исторически, 6 археологически, 3 групови архитектурно-строителни, 2 групови, 1 архитектурно-художествен, 1 исторически архитектурно-художествен, 1 художествен.

В община Благоевград има общо 9 обекта с национално значение, два от които са в гр. Благоевград, с местно значение общо - 44, 21 от които са в общинския център.

С П И С Ъ К на културно-историческите паметници и скулптурни композиции в Благоевград, на които е осигурено художествено осветление

Паметник на Гоце Делчев  на пл. „Македония“

На площад „Македония“ в Благоевград е издигнат паметника на Гоце Делчев, чийто автор е Крум Дерменджиев. Той е открит на 02.08. 1955 год. след обявяването на национален конкурс от Министерство на културата. Височината на паметника заедно с постамента е 8 метра. Скулптурата е излята от бронз, а пиедесталът е от гранит. До днес остава един от символите на Благоевград.

Паметник на Македоно-одринското опълчение „ Майка България“

Паметник на Македоно-Одринското опълчение на площад “Мите Марков”, автор Борис Гондов, който е поставен 1979 г. Монументът е внушителен. Върху голяма площадка е поставен гранитен пиедестал с изсечени релефни фигурни на опълченци в цял ръст, а над тях е поставена бронзова фигура “Зовящата победа”.

Мемориал „ Делчевия род “ в двора на храма „Въведение Богородично“

Мемориалът "Делчев род" се намира в двора на църквата "Въведение Богородично" в Благоевград. Мемориалът на Делчевият род е костница на рода на революционерът Гоце Делчев. Открит е през 1980 година. Мемориалът представлява шест ниши с полукръгли абсиди, с изградени мозайки с моменти от национално-освободителните борби на българите в Македония.

Паметник на  майор Иван Орлински  в двора на храма „Въведение Богородично“

Паметникът на майор Иван Орлински се намиира в двора на църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград. Той е командир на руският боен отряд, освободил Горна Джумая от османско робство през 1878 година.

Паметник Христо Ботев на пл. „Народни будители“

Паметник на революционера Христо Ботев се намира се на пл. "Народни будители", пред централния вход на Регионален исторически музей. Христо Ботьов Петков, известен като Христо Ботев, е български национален герой, революционер, поет и публицист.

Паметник на Ичко Бойчев кв. „Вароша“

Бюст-паметник на Ичко Бойчев. Намира се на ул. "Ичко Бойчев" в кв. "Вароша", непосредствено пред Регионален исторически музей - Благоевград. Христо (Ичко) Димов Бойчев е български революционер, горноджумайски войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Паметник на Ильо войвода 

Бюстът е отлян от бронз и поставен на гранитен пиедестал. Намира се в алеята срещу музея непосредствено до коритото на реката. Ильо Марков-Беровски /дядо Ильо Малешевски е особено популярен сред населението в Пиринския край като хайдушки войвода. Участва в Сръбско-турската война 1885 г., в Руско-турската война от 1877/78 г., в Кресненско-Разложкото въстание 1878/79 г. Добил е още приживе легендарна слава, а подвизите му са възпети в много народни песни. Автор на паметника е Калин Димитров.Поставен е през 1970 г.

Паметник на Георги  Измирлиев – пл. „Георги Измирлиев“

Бюст – паметник на Георги Измирлиев – Македончето се намира на площада срещу сградата на Община Благоевград. Автор е професор Димитър Сотиров. Открит е през 2006 год. във връзка със 130 години от Априлското въстание и обесването на революционера.      

Паметник на Димитър Благоев 

Паметник на Димитър Благоев се намира се на пл. "Георги Измирлиев", между община Благоевград и ДТ "Н. Вапцаров". Негов автор е Борис Гондов. Открит 1971 година. Паметникът на Дядото е патрон на Благоевград и основател на Българската социалдемократическа партия.

Скулптурна композиция  „Движение“ на пл. „Георги Измирлиев“

Скулптурната композиция на Павел Койчев, състояща се от трите фигури “Чакащите”, “Почиващата” и “Вървящият” е създадена през 1987 г.

Произведение, сътворено по времето на корпуса е композицията “Движение” на Павел Койчев. Тя се състои от три фигури - “Чакащите”, “Почиващата” и “Вървящият”, и е създадена през 1987 г. Характеризира се с нетрадиционно скъсени пропорции на фигурите и липса на “реалистична точност” при създаване на човешки образи. Композицията е безспорно постижение на автора, както и за скулптурното мислене от последните десетилетия. Създадена е за свободното пространство пред жп гарата в града и случайно през 1992 г. е прехвърлена на сегашното й място. В момента Павел Койчев е сред най-популярните съвременни български скулптори, ценени както у нас, така и в чужбина, а негови проекти има по цял свят. През годините е работил с камък, дърво, пръст, говежда тор, стъкло, слама, метал, пластмаса, въжета и какво ли не още.

Паметник на майор Орлински при стадион „Христо Ботев“

Паметен знак от признателното население на Горна Джумая, който показва мястото и датата на посрещане на освободителните руски войски от ІV мариополски полк, предвождан от майор Иван Павлович Орлински - 12.ІІ.1978 г. се намира в градинката пред главния вход на стадиона. Близо до него, в ляво от стълбите на стадиона се издига внушителна скулптурна фигура на спортист в цял ръст, с топка в дясната ръка. Неин автор е Крум Дерменджиев.

Паметна плоча в памет на загиналите във войните за Обединението и Независимостта на България – пл. „Георги  Измирлиев“

Паметна плоча в прослава на загиналите във войните за освобождението и обединението на българския народ жители на Благоевградска община, монтирана на пощенската палата, автор архитект Коста Сандев, син на ветеран от войната. Открит е през 2001 г.

 

КОМЕНТАРИ

Един камък10:06 - 29.09.2020
Със сигурност камъните ще се съживят и ще проходят като ги осветят със сребърна вода.Безбрежна е само човешката глупост.
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK