В Банско стартира данъчната кампания за 2018

Снимка: Infomreja.bg

Данъчната кампания по събиране на местни данъци и такси за настоящата 2018 година стартира в община Банско.

Тази година събирането на данъците ще започне от 15. януари вместо от 1. март. Това ще даде възможност на всички данъчно задължени лица в община Банско да се възползват от удължен гратисен период от четири месеца, в който да получат 5% отстъпка на своите задължения при тяхното заплащане в пълен размер в срок до 30. април. Промените в Закона за местните данъци и такси и внедрения в администрацията съвременен софтуер дава възможност за по-бързо и акуратно обработване на данъчните декларации и времето, в което гражданите и фирмите получават 5% облекчение да се увеличи от два на четири месеца. Разширени са и възможностите за плащане на местните задължения – освен на каса и по банков път, те могат да се заплащат и посредством кредитна или дебитна карта през витруален ПОС терминал, както и чрез системата e-pay.

Лицата, които подлежат на облагане с патентен данък, следва да подават данъчните си декларации по образец до 31. януари на текущата година. В случаите на започване на дейността след тази дата, данъчната декларация се подава непосредствено преди започването на дейността.

Лицата, които до 31. януари на текущата година са подали данъчна декларация и в същия срок са заплатили пълния размер на патентния данък, определен съгласно декларираните обстоятелства, ползват отстъпка 5 на сто.

Лицата, които подлежат на облагане с туристически данък подават декларация по образец до 30. януари на всяка година за облагане с туристически данък за предходната календарна година.

Срокове за плащане на местни данъци и такси:

Данък върху недвижимите имоти, такса смет, данък върху превозните средства се плащат на две равни вноски както следва :

Първа вноска - до 30. юни

Втора вноска - от 1. юли до 31. октомври на годината, за която е дължим

На предплатилите до 30. април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто.

Патентният данък се внася на четири равни вноски, както следва:

1. за първото тримесечие - до 31. януари;

2. за второто тримесечие - до 30. април;

3. за третото тримесечие - до 31. юли;

4. за четвъртото тримесечие - до 31. октомври.

Телефон за информация: 0749/886 39

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK