Пореден протест в Банско за втора кабинка. Икономов: Вярвам, че ще успеем! (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

„...Отвори пътя за Драма..“ се пее в една народна песен. Фолклорът не бе спазен на поредния протест на банскалии в искане за втори кабинков лифт. Пътят за Драма, и не само, бе блокиран от протестиращите в 16.30 ч.

На място бяха и кметът на Община Банско-Георги Икономов, депутатът-Александър Мацурев, председателят на Сдружение за Банско – Димитър Русков, който е и общински съветник. Кметове от съседни общини, сред които и Красимир Герчев-градоначалник на Разлог.

Около 500 човека-стари, млади, майки и деца се събраха на входа на града от към Разлог. Точно месец преди откриването на новия ски сезон банскалии са безкомпромисни в това да бъде построен нов лифт.

Димитър Русков каза на местен диалект, че инатът на банскалии е несломим и няма връщане назад.

Кметът Икономов се пошегува и каза, че позицията на еколозите прилича на един канадски виц „Изяж бобър-спаси дърво!“.

„Аз подкрепям изграждането на втора кабинка, защото това ще допринесе за Банско и целия регион. Не трябва да се пречи на хората да спортуват. Колкото по-голяма инфраструктура имаме от писти и съоръжения, толкова повече хора ще идват да спортуват в Банско и ще се чувстват по-добре“, каза местният парламентьор Димитър Юлев.

„В пиковите моменти са чака около 3 часа само до кабинката. След като се стигне на Бъндеришка поляна, където се разпределят хората по другите лифтове, опашките намаляват, но цялата тапа се получава долу на кабинката“, допълни съветникът.

Има моменти, в които туристите се разочароват, а целта на курорта е тъкмо обратната-да се предлагат все по-качествени продукти и добри цени, допълни в изказването си Русков. Според него причината да се организират вече няколко поредни протести, а да няма резултат, е смяната на правителства и липсата на хора, „които да чуят гласа на банскалии“.

Икономов още един път изясни какво е неговото желание и това на гражданите: „Искането е отправено към Министъра на околната среда и водите, което е внесено още през 2013 г. за изменение на действащия план за изпълнение на парк „Пирин“. Този план е трябвало да допусне възможността за нови инвестиции и създаване на инвестиционни предложения за строителство на втора кабинка и допълнителни писти в ски зони. Новият план за управление е трябвало да влезне в действие още през 2014 г., но той към момента все още не е приет, даже е блокиран от редица съдебни дела, което прави неговото приемане много неясно в бъдеще. Тоест към днешен ден действа старият план за управление. Точно този план ние искаме да бъде променен. Процедурата е започната още през 2013 г. Тя е доведена до финал, но с една последна крачка –приемане от Министерски съвет. Това е нашето настояване към Министъра – да започне процедура по приемане на плана. Причината за неприемането му е била подадената тогава оставка на кабинета.“

На въпроса „Защо няма развитие по процедурата?“, от МОСВ са отговорили, че се изготвя нов план, който все още не е факт.

Икономов е убеден, че това ще е последният протест и опитът ще бъде успешен.

„Нека да видим каква ще бъде реакцията на МОСВ и тогава ще решим дали ще има следващ протест!“, каза още кметът.

Ако планът и процедурата по приемането му бъдат задействани, то до края на годината ще има явен резултат.

Основната причина за възпрепятстването на строежа на кабинката всъщност идва от „гласа“ на еколозите, които не допускат планината да бъде разглеждана като инвестиционен терен.

След внесеното днес писмо от кмета на Банско в МОСВ, Икономов очаква Министърът да спази закона, според който трябва да бъде одобрено решението на Висшия екологичен експертен съвет от 2013 г., да се проведе една съгласувателна процедура, после да се внесе в МС за приемане.Това е крайната стъпка към изменението. От там насетне, когато влезе това нещо в сила, ще може да се подаде инвестиционно предложение, което в последствие да бъде оценено по всякакви екологични оценки дали е допустимо и дали няма да навреди на природата. „Ако се докаже, че то е вредно за околната среда, го спираме!“, беше категоричен Икономов.

„Не губи само Банско, губи цяла България. Банско е лицето на цяла България за зимните спортове. Когато туристите чакат по 3-4 часа на опашка за лифта и се връщат недоволни, това не е само антиреклама за Банско“.

Ако не бъде изградена втора кабинка, ски сезонът не би се провалил, но няма да бъде такъв, какъвто ние го искаме. Постепенно може да стане отлив на туристи, каза за ИНФОМРЕЖА градоначалникът на Банско.

А най-лошата прогноза Банско да замре като курорт?

Не искам да мисля за такова нещо, няма да го допусна!

На самия протест кметът се обърна с лице към гражданите и заговори за еколозите.

„Те се вживяваха като финансисти, градоустройственици, като брокери, но не и като еколози. Няма екологична пречка да се случи втората кабинка в Банско! И те го знаят и си изсмукват от пръстите какви ли не глупости. Щели да се вдигнат цените на имотите в Банско! И какво от това! Кой не иска общината му да е богата и хората да живеят добре! А тези еколози се опитват да ни накарат да се срамуваме, че искаме нашата община да се богата!НЕ! Господа еколози, забравяте, че живеем в демократично общество!“

Протестът продължи около 20 мин. Коли и камиони бяха спирани отстрани на пътя. Още на разклона за Разлог и Баня колите бяха насочвани по обходен маршрут.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Груман08:50 - 15.11.2017
Изграждането на втори кабинков лифт е абсолютно задължително и трябваше да бъде направено преди пет години. Бъдещето на Банско зависи пряко от подобряването и разширяването на ски зоната, а това дългогодишно забавяне е недопустимо.
Симона22:42 - 14.11.2017
Не мога да повярвам, че толкова години няма решение на този проблем. Хората трябва да се вдигат на бунтове и въстания, за да може да се свърши някаква реална работа от чиновниците в администрацията и най-после да се реши един толкова наболял и сериозен проблем, който спира развитието на целия регион.
Асен17:56 - 14.11.2017
Браво банскалии, чудесни сте като града си!
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK