Поне 28 банки в Германия са свързани с "Досиетата от Панама"

Снимка: Reuters

Най-малко 28 банки в Германия са използвали през последните години услугите на панамската адвокатска кантора Mossack Fonseca, от която тръгна разследването за офшорни сметки за милиарди долари, пише Капитал. Според германския всекидневник "Зюддойче цайтунг" (Sueddeutsche Zeitung), който първи получи милионите документи на кантората, половината от тези банки са регистрирали над 1200 подставени компании. Една трета от тези т.нар. кухи фирми са регистрирани от Deutsche Bank, допълва изданието. 

Мартин Ягер, говорител на германския министър на финансите, каза в понеделник след първите публикации, че Волфганг Шойбле се надява разкритията да доведат до нетърпимост и преследване на финансовите престъпления. "Можем да се възползваме от този момент и да изразим надежда, че ще бъдат наложени ограничения", но подобни практики "не може да бъдат спрени просто с едно щракване на пръстите". 

Обяснението на "Дойче банк"

От Deutsche Bank отговориха в понеделник, че офшорният бизнес, покрай който се споменава името ѝ, е напълно законен. Институцията потвърди, че е регистрирала в офшорни зони фирми на името на свои клиенти. "Напълно осъзнаваме колко важен е този въпрос", каза говорител след излизането на "Досиетата от Панама" в медии по цял свят и разкритията, че в тях става дума за недекларирани сметки и фирми на държавни глави, политици, спортни звезди и наркобосове. 

"Но що се отнася до Deutsche Bank, ние сме подобрили процедурите си за приемане на нови клиенти. Проверяваме с кого си имаме работа и гарантираме, че правилата ни, процедурите и системата ни спазват всички съответни закони и регулации", цитира думите му агенция DPA. 

Частната банка Berensberg в Хамбург също потвърди, че участва в този бизнес, имащ репутацията, че често се занимава с укриване на доходи. Говорител заяви, че швейцарското ѝ поделение – управителят на активи Berensberg Bank AG, поддържа сметки в офшорни територии. "Това е напълно в синхрон с правните изисквания", но въпреки това банката проявява допълнително внимание към този бизнес и "постоянно следи" сметките. Банката знае също така кои са крайните бенефициенти, а специални бази данни се проверяват за "негативна информация" относно физическите лица или управляващите агенти на такива сметки. 

Базираната във Франкфурт частна банка DZ обяви, че никога не е предлагала "активно" на своите клиенти т.нар. компании пощенски кутии. "Това никога не е било част от нашия бизнес модел. Компаниите за капиталови инвестиции, с които работим, са се доказали като спазващи данъчното законодателство", заявяват от банковата институция. 

Според Sueddeutsche Zeitung повечето германци, открити в документите, са от най-различни групи – аристократи, популярни в обществото дами, носители на награди за социална дейност, висши мениджъри, търговци с имоти и собственици на публични домове. Когато са били потърсени за коментар, някои са отвърнали, че не са сторили нищо незаконно. 

Изданието посочва една компания - Valper Holdings, за която се предполага, че е използвана от Бърни Екълстоун, босът на Формула 1, да плати на Герхард Грабовски, бивш ръководител на баварската държавна банка LB. През март Грабовски излезе на свобода срещу гаранция, след като излежа в затвора част от присъда за избягване плащането на данъци и измама покрай продажбата на търговските права върху автомобилното състезание. 

Sueddeutsche Zeitung пише още, че Нико Розберг, пилотът на "Мерцедес", е използвал подставената панамска компания Ambitious Group Limited, за да уреди договора му с екипа. 

Повечето от споменатите 1200 фирми са регистрирани през 2005 г., когато ЕС одобри нова директива, изискваща банките да споделят с данъчните в съюза информация за клиентите си, съдържанието на сметките и кое от тях подлежи на облагане с данъци. Слабото място на директивата е, че тя се прилага за физически, но не и за юридически лица, и банките, действащи от името на клиентите си, са започнали да прикриват по този начин идентичността им. Само от един представител, базиран в Люксембург, през май 2005 г. са били регистрирани 20 компании на Британските Вирджински острови, 10 – на Сейшелите, и 85 - в Панама. 

Година по-късно активността се е засилила и до 2007 г. Deutsche Bank е регистрирала 426 офшорни фирми, като през 2015 г. 50 от тях все още са функционирали, макар банката да е спряла да бъде техен администратор. HSH Nordbank и Berenberg Bank са регистрирали далеч по-малко – около 20-30 фирми. 

Берлин обмисля национален регистър за офшорни компании

Германия планира да създаде национален регистър, в който собствениците на офшорни компании да се идентифицират задължително. Цялото правителство на Германия реагира единодушно и изрази готовност да вземе мерки за предотвратяване на данъчни злоупотреби чрез собственост на офшорни компании. Мюнхенското издание твърди, че правителството планира да въведе поправки в законодателството си за пране на пари, за да може да се забрани реалният собственик на офшорна компания, който се облагодетелства от приходите ѝ, да остане анонимен. 

Все още не са известни детайлите как ще се проверяват и санкционират лицата, които не спазват изискването. "Тайнствеността трябва да бъде премахната", коментира пред Sueddeutsche Zeitung министърът на правосъдието Хайко Маас. Той добави, че прозрачността е основна част от борбата с укриването на данъци и финансирането на тероризма. 

В същото време финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле заяви, че т.нар. изтекли "Досиета от Панама" ще увеличат натиска за справяне със злоупотребата с данъчни правила. "Не можем да позволим една част от обществото да се труди усърдно, да зачита правилата и да плаща данъци, докато друга част мами. Трябва да наложим глобална забрана на офшорни компании и фондации, чиито собственици остават анонимни", заяви министърът на икономиката Зигмар Габриел. 

Въпреки че национален регистър на прозрачността няма да се отрази върху компаниите в Панама или Карибите, целта на мярката ще бъде да се изпрати сигнал до Европейския съюз и международни организации, че и други държави трябва да се присъединят към усилията да се предотврати използването на данъчни оазиси извън ЕС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK