Помощник-секретарят по вътрешната сигурност на САЩ Алън Бързин: Граничната защита трябва да бъде транснационална

Снимки: АУБГ

Помощник-секретарят по вътрешна сигурност на САЩ Алън Бързин проведе дискусия със студенти от Американския университет в България вчера вечерта. Събитието беше под надслов „Началото и краят на границите“.

„При граничния контрол вече не може да разчитаме само на защита на границата на конкретната държава, той трябва да бъде обвързан с много международни партньори. Тези транснационални мрежи за сътрудничество трябва да съдействат при движението на стоки и хора от възможно най-отдалечената точка, много по-далече от границата на държавата, в която трябва да пристигнат тези потоци“.

Дискусията беше открита от зам.-ректора по академичните въпроси на АУБГ Емилия Занкина, която изрази своята благодарност към Бързин за отделеното време и интересната тема, която ще представи пред членовете на общността на АУБГ. Алън Бързин запозна студентите с развитието на границите в исторически план, след което представи своите виждания и стъпките, които прави Департамента по вътрешна сигурност, за да гарантира сигурен граничен контрол.

„Границите не просто очертават територията на една нация, за да осигурим защита, ние трябва да вземем предвид потоците. Границите не са само линии, те са и потоци.“ Според него, освен потока от хора и стоки, държавите трябва да вземат предвид и информацията, която се придвижва в киберпространството. Управлението на киберпространството е изключително комплексно и все още се работи в посока осигуряване на защита и безопасност. „Вие сте хората, които трябва да работят за създаването на прокотоли, във ваши ръце е създаването на правила, които да регулират движението на информационни електрони“, обърна се той към студентите на Американския университет в България.

Държавите вече възприемат по различен начин границите - в ерата на глобализацията те все повече се преливат и са многомерни. Те са последната точка на защита, а не първата, когато става въпрос за защита на националната сигурност. Държавите трябва да работят за сигурността от възможно най-отдалечената точка, тъй като на самата граница вече може да бъде твърде късно. Вътрешната защита не може да се случи в границите на държавата, които я обграждат, тя трябва да бъде транснационална. В повечето държави на всеки пункт има по трима директора, които отговарят за различните потоци – хора, стоки и селско стопанство.

„В САЩ след 11/09/ всички тези звена бяха обединени под една шапка – Департамента за вътрешна сигурност,“ разказа той за промените, които са настъпили в граничния контрол на САЩ след терористичните атаки. Това осигурява по-добра координация, намалява бюрокрацията и позволява изграждането на партньорски взаимоотношения с други страни. „Ние вече трябва да изграждаме мрежови организации, а не такива, които имат линейна структура. Докато не изградим мрежа, не можем да бъдем ефективни“, добави Бързин.

Преди време се смяташе, че търговията и сигурността са взаимоизключващи се. Времето доказа, че този поглед не е верен, всъщност те са част от сходни процеси. Например, след 11/09/ САЩ засили мерките за сигурност, всичко беше под много строг контрол. Това силно затрудни и забави търговията и потока на стоки, тъй като е много трудно да намериш игла в купа сено.

Според Бързин, най-ефективният начин е „да направиш купата сено по-малка“. „Това изисква предварително сегментиране, разделянето на потоците на такива, които във времето са доказали, че са сигурни, и на втора група – които са рискови. Така държавата концентрира усилия върху високорисковите потоци, което ни позволява да се справим със ситуацията с наличните ресурси“. Сегментирането става чрез използването на Big Data, което позволява да се идентифицират модели на поведение и по този начин да се отсеят високорисковите потоци.

В заключение, Алън Бързин каза, че осигуряването на сигурен пограничен режим може да се осъществи чрез споделянето на данни между службите, оценка на опасностите и управление на риска.

Преди събитието Алън Бързин имаше възможност да разгледа кампуса и да се срещне със студенти, преподаватели и служители на АУБГ. „Вие притежавате нещо уникално тук“, каза той, „впечатлен съм от постиженията на университета и това, което сте успели да изградите през тези години“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK